Index arrow Poradna arrow Zdravotní poradna

Zdravotní poradna
Na vaše dotazy odpovídá lékař 20 Tisk E-mail
Pondělí, 03 únor 2014

Dotaz

Dobrý den,

chtěl bych se ještě zeptat na spolehlivost MR při vylučování RS. Pokud jsem ji měl čistou, mohu se spolehnout, že RS nemám?

Děkuji, L. Š.

 

Odpověď

Diagnóza RS je stanovena na základě typických klinických příznaků/neurologického nálezu, průkazu ložisek na magnetické rezonanci mozku nebo míchy a na nálezu
v mozkomíšním moku. Jednotlivé charakteristiky diagnózy nelze oddělit
a vyhodnocujeme je komplexně (případně jejich část
- podle příznaků volíme spektrum vyšetření).

Celý článek...
 
Na vaše dotazy odpovídá lékař 19 Tisk E-mail
Čtvrtek, 13 září 2012

Dotaz

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli mohu na bolest brát nalgesin. V příbalovém letáku jsem se dozvěděl, že se nemá užívat v kombinaci s léky potlačujícími imunitu. Beru azaprin, injekčně betaferon. Paralen, panadol, ibalgin brát nechci kvůli ledvinám.

Odpověď

Z hlediska RS a její léčby občasné užití nalgesinu nečiní problém. Vzhledem k ledvinám může být při podávání obden s betaferonem problém také. Pokud tedy máte vážnou poruchu ledvinných funkcí, užívání podobného léku konzultujte se svým nefrologem. Pokud to byla pouze obecná nespecifická starost, pak bych doporučila z hlediska nezátěžovosti pro organismus jistě 1. volbu – tedy paralen nebo ibuprofen. Obecně jsou nejšetrnější.

Celý článek...
 
Na vaše dotazy odpovídá lékař 18 Tisk E-mail
Úterý, 10 leden 2012

Dotaz

Dobrý večer, pani doktorka, v minulosti som sa nechávala pravidelne zaočkovať proti chrípke.

Všeobecná ošetrujúca lekárka mi však neodporučila túto injekciu vzhľadom k môjmu základnému ochoreniu (skleróza multiplex).

Mám, či sa nemám dať zaočkovať? Ďakujem H.

Odpověď

Jakékoliv očkování kromě tetanu skutečně pro možnost zhoršení RS nedoporučujeme. Spíše bych viděla na místě otužování, dostatek vitaminů, při vysokém výskytu virových infekcí v minulé sezoně preventivně podávání Viregytu K v zimním období.

Celý článek...
 
Na vaše dotazy odpovídá lékař 17 Tisk E-mail
Úterý, 10 leden 2012

Dotaz

Dobrý večer, pani doktorka, v minulosti som sa nechávala pravidelne zaočkovať proti chrípke.

Všeobecná ošetrujúca lekárka mi však neodporučila túto injekciu vzhľadom k môjmu základnému ochoreniu (skleróza multiplex).

Mám, či sa nemám dať zaočkovať? Ďakujem H.

Odpověď

Jakékoliv očkování kromě tetanu skutečně pro možnost zhoršení RS nedoporučujeme. Spíše bych viděla na místě otužování, dostatek vitaminů, při vysokém výskytu virových infekcí v minulé sezoně preventivně podávání Viregytu K v zimním období.

Celý článek...
 
Na vaše dotazy odpovídá lékař 16 Tisk E-mail
Pondělí, 24 říjen 2011

Dotaz

Dobrý den!

Je mi 32 let a s RS se léčím 10 let. Nyní užívám ob den betaferon a 4 mg medrolu denně. Chtěla bych otěhotnět, a proto bych se chtěla zeptat, zda je to možné při užívání těchto léků nebo zda je třeba nějaký z nich vysadit. Děkuji za odpověď L.

Odpověď

Stran otěhotnění se především domluvte na naplánování vzhledem k Vaší RS s ošetřujícím neurologem. Optimálně by mělo početí přijít do stabilizované fáze choroby klinicky i dle rezonance. V takovém případě pak medrol ani betaferon otěhotnění nebrání. Obojí (nebo 100 % alespoň betaferon) se vysazuje až v případě zjištění, že jste otěhotněla. Ale i o tomto byste měla se svým neurologem hovořit.

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 Následující > Konec >>

Výsledky 1 - 5 z 22
visegradfun.jpg
hasiia2a.jpg
pil2.jpg
banner_336x280.jpg
poradna.jpg
casopis_roska_02_-_03_2013.jpg
baner.jpg
aktivn_ivot.jpg
logo.png