Index arrow Poradna arrow Zdravotní poradna arrow Na vaše dotazy odpovídá lékař 4

Na vaše dotazy odpovídá lékař 4 Tisk E-mail
Čtvrtek, 21 srpen 2008
Dotaz:
Dobrý deň, chcem sa spýtať - mala som 3g solumedrolu iv v priebehu 3 dni. Už 4 - tý deň som doma a mám sa stále rovnako. Mravenčí mi tvár, trpnu nohy. dokonca mám rozmazané videnie - po námahe. Je to ataka alebo sa mi to môže zlepšiť? Koľko trvá kým solumedrol zaberie? Mám navštíviť Nro alebo trpezlivo čakať?
Ďakujem , Eva

Odpověd:
Nevím, jestli je to Váš případ, ale většinou po dávce 3g SoluMedrolu následuje postupné snižování dávky tabletkového Prednisonu či Medrolu, na kterém postupně dochází ke zlepšení citlivostních obtíží i zraku (ten může být rozostřen i jako nežádoucí účinek vysoké dávky SoluMedrolu). I bez těchto tabletek bych ještě vyčkala efektu, neurologa bych kontaktovala při nezlepšení za 7-10 dní, samozřejmě při nějakém rapidním zhoršení i dříve.


Dotaz:
Vážená paní doktorko,
  chtěla bych Vás poprosit o radu, která se týká mé diagnózy a objednání do RS-centra. Asi před měsícem mi lékaři v nemocnici stanovili diagnózu G98 Jiné poruchy nervové soustavy nezařazené jinam a v závěru zprávy stojí:demyelinizační onemocnění typu RS se spinální i cerebrální symp. Vyšetření měly tyto závěry : MRI Th a LS páteře 15.7.2008 - Ložisko v úrovni Th 9/10 intramedullárně - v dif.dg.myelitis či demyelinizace, Izoelektrická fokusace likvoru a séra: V likvoru nález 5 oligoklonálních pásů v alkalické oblasti namající sérový korelát - závěr: vzorec II- positivní oligoklonální synthesa IgG v CNS. MRI mozku 18.7.2008 - patrná vícečetná okrouhlá ložiska hypersignální v T2W a FLAIR, neostrá do prům.10 mm a pak závěr:ložiska supra i infratentoriálně mají charakter demyelinizace při RS. Bylo mi řečeno, že RS mám. Ale podle toho označení onemocnění TYPU RS nevím. Mám 100% RS? 
  Při propouštění z nemocnice mi bylo řečeno, že na další kontrole dostanu doporučení a zprávu do RS-centra. Kontrola proběhla minulý týden a pak doktor mi řekl, že potřebují ještě sledovat průběh nemoci a na další kontrole mi doporučení a zprávu dají (v listopadu). Nechci nic zameškat. Mám čekat do listopadu nebo se mám sama objednat do RS-centra už nyní?
  Předem děkuji za Vaši odpověď R. S.


Odpověd:
Vzhledem k nálezu na rezonanci a v mozkomíšním moku se může jednat o RS - podle našich diagnostických kritérií jste buď měla zatím jen jednu rezonanci a jedny příznaky, které Vás přívedly k lékaři - toto označujeme jako první ataku (klinicky izolovaný syndrom) podezřelou z RS, nebo jste měla již v minulosti příznaků více a lze uzavřít diagnosu RS rovnou. V obou případech byste však hned měla být odeslána do specializovaného centra, protože naší snahou je léčit pacienty prváě hned po prvních příznacích. Odkud jste? Podle toho Vám doporučíme RS centrum. Objednání zřejmě budete muset vzít do vlastních rukou.

 
Dotaz:
Dobrý večer,
je mi 26 let a asi před měsícem a půl mi začal mravenčit na dotek palec u levé ruky. Pokud si po něm přejíždím jiným prstem tak v něm jakoby mravenčí a je míň citlivý. A někde jsem si přečetla že mravenčení a snížená citlivost v rukou můžou být příznaky RS. Mám se nějak znepokojovat? jiné příznaky nemám 
Děkuji za odpověď 


Odpověd:
Citlivostní příznaky (brnění, necitlivost, atd.) sice skutečně mohou patřit k příznakům RS, nicméně zvlášť při umístění pouze na palci a jen při dotyku je nutno spíše pomýšlet na jinou příčinu (např. postižení nervu periferního). Jistě je s výhodou neurologické vyšetření, na které Vás odešle obvodní lékař, ikdyž bych nepovažovala RS za příliš pravděpodobnou příčinu.

 

Dotaz:
Dobrý den,již před nějakou dobou jsem se vás ptala na RS u dítěte.Nyní bych opět potřebovala nějaké informace.Neurologická lékařka posílá mého syna 15 let na vyšetření CT mozku.Klinická diagnóza je uvedena: migréna caphalea,opak porucha vidění na pravém oku.Důvod požadavku : vyloučení organ.změn CNS.Zjistí toto vyšetření případnou RS nebo ji nedokáže určit?
Máme v rodině již 2 RS,takže obavy máme. Děkuji za odpověď .  Z.
Odpověd:
Nikoliv, CT mozku není schopno RS vyloučit, k tomu je potřeba magnetické rezonance. Termín CT mozku je ale rychlejší, a zvláště pokud jsou obtíže náhlé, akutní, samozřejmě je toto vyšetření v pořadí jako první (rezonanci lze v rámci dalšího vyšetřování vždy doplnit po vyloučení nejakutnější příčin obtíží na CT).


Dotaz:
Dobrý den! mám RS 20let, jsem 5 let na vozíku, pomáhala mi léčba depomedrolem do páteřního kanálu. Před 5-ti lety mi byla ukončena z důvodu malé účinnosti. Byla mi nasazena léčba solumedrolem, který ovšem špatně snáším a také jsem i dříve snášela, a neměla jsem žádné zlepšující zdravotní výsledky, stále se mi nemoc zhoršovala.Je nějaká jiná léčba, než následně cytostatiky? Stále užívám tablety Medrol : 4 mg a 8mg střídavě na den. Nemoc nadále postupuje, mám spasma obou rukou, trupu, ramen, žaludku, ale trpět díky infuzím solumedrolu už nechci!
Využívám této poradny, v naději, že najdu pomoc!
Děkuji předem za odpověď.
  S pozdravem H.    
Odpověd:
U řady pacientů po delším průběhu choroby (individuálně po 6-15 letech) dochází k vyhasínání zánětu v mozku, ale zůstává či se dále prohlubuje poškozování vlastních nervových vláken. Léky proti zánětu jako DepoMedrol, SoluMedrol, cytostatika, atd. se stávají málo účinnými a převažují jejich nežádoucí účinky. Bohužel nemáme v této fázi choroby účinné léky, které by ztracená nervová vlákna nahradila, ale máme širokou škálu léků, které mohou zmírnit či odstranit obtěžující příznaky choroby, které popisujete (křeče, spasmy, bolesti, atd.), samozřejmostí musí být cílená a každodenní rehabilitace, jsou možné pobyty v Domově Sv. Josefa v Žirči, které se přímo zabývají péčí o pacienty s RS na vozíku a mají odpovídající rehabilitační zázemí. Domluvte se se svým neurologem, aby u Vás vyzkoušel lépe příznaky ovlivnit (máme léky Baclofen, Sirdalud, Myolastan, Muscoril, u některých pacientů se podávají i léky k uvolnění napětí přímo do svalu nebo do páteřního kanálu - tzv. baklofenová pumpa), či Vám pomohl dobrou rehabilitaci zajistit. Bude to pravděpodobně smysluplnější než léčba kortikoidy či cytostatiky s převažujícími nežádoucími účinky.
    

Dotaz:
Dobrý den. Mám dotaz jestli má solumedrol nějaké negativní účinky na spermie případně kdyby má partnerka otěhotněla v době kdy jsem na solumedrolu jestli by to mělo nějaký špatný dopad na plod. A ještě jeden dotaz pokud bych užíval Imuran za jak dlouho po jeho vysazení by mohla má partnerka bezpečně otěhotnět(aby to nemělo negativní dopad na dítě). Děkuji a přeji hezký den

Odpověď:
Léčba SoluMedrolem je záležitostí několika dní, proto bych doporučila dokončit SoluMedrol, a pak se snažit o dítě, ikdyž žádný negativní vliv v tomto smyslu ať už na spermie či plod popsán není.
Stran Imuranu je standardně doporučeno vysazení 3 měsíce před plánovaným početím, samozřejmě po dohodě s Vaším neurologem v době stabilizace RS (jednoduše v době, kdy není potřeba léčit ataky SoluMedrolem...).

Dotaz:
je mi 33let,RS mam 12let.v soucasne dobe jsem po dvou atakach,ktere nasledovaly hned po sobe behem mesice.po infuzich solomedrolu(8g)se mi stav moc nezlepsil,ted beru prednison 90mg denne...ale od zitra zacnu snizovat davku...
 dost spatne chodim,ovladam pr.ruku a necitim lev.stanu obliceje...chci vzkat lidem,kteri maji RS,ze zivot nekonci tim ze recena dg.G35 ale tim zivot zacina.clovek si uvedomi,ze jen musi kousek zpomalit a zacit se venovat sobe a svym blizkym..protoze to budou prave oni na koho se bodou moci obratit,kdyz bude nejhur.
drzim pesti vsem,kteri se rozhodli bojovat!!!
  mejte se a s pozdravem ereskari celeho sveta spojte se...petr


Odpověď:
Díky za povzbuzení pro ostatní pacienty. Ve Vašem případě - pokud nebyl dostatečný efekt tak vysoké dávky SoluMedrolu - je na místě ještě zintenzivnění léčby ataky (přidání cytostatika cyklofosfamidu, případně jednorázové podání léků - depomedrol a cytosin arabinosid - do páteřního kanálu) a úvaha o efektu dlouhodobé léčby RS. To, předpokládám, proběhne ve Vašem RS centru.
Zdravím.


Dotaz:
delší dobu mát takové divné záchvaty přicházejí vetšinou kdy jsem v naprostém klidu začnou mě studit končetiny,strašná slabost,bolest hlavy a hučení vuších,třes a brněni,ztuhlost šíje,vzestup TK 210/150 ,návaly horka prošla jsem kompletní kardiologické vyšetření a navštívila psychiatra,ale záchvaty se pořád opakují beru léky na cukrovku oltar,siofor na TK agen,prestarium na nervy serlift,neurol po tomto léku se mi trochu uleví prosím nemuže to být vše od páteře poradíte mi už nevím kudy kam dekuji


Odpověď:
Obtíže, které popisujete, nejsou typické pro roztroušenou sklerózu. Takovéto zvýšení hodnoty krevního tlaku ovšem prakticky všechny příznaky může vysvětlit, a myslím, že vyšetření 24-hodinového monitorování tlaku (krabička s elektrodami na hrudi, tzv. Holter) a případná úprava léků na tlak může být řešením. Někdy jsou obdobné obtíže u záchvatů psychických - tzv. panické ataky, které mohou být velmi obtěžující, ale k tomuto závěru by jistě došel psychiatr. Udáváte, že máte cukrovku - valná část české diabetické populace je zároveň obézní. Pokud by to byl i Váš případ, nelze i narušení páteře vyloučit, ikdyž by nezpůsobovalo jen chvilkové záchvaty obtíží. V takovém případě bych především doporučila snížení hmotnosti, pravidelné cvičení (dietu již máte jistě už teď při cukrovce jako samozřejmost).

Dotaz:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat mám RS už rok je mi 35 let a ráda bych jela k moři,ale okolí mi to rozmlouvá,že by se mi to mohlo zhoršit,co je na tom pravdy?Děkuji moc S.


Odpověď: 
Pacienti s RS k moři samozřejmě jezdí, horko ale často nedělá našim pacientům dobře, proto se ho sami někdy straní. Doporučujeme vyhýbat se přímému slunečnímu žáru, záhy zjistíte, co Vám vyhovuje - pokud dělá sluníčko dobře, pak dodržet slunění mimo 11-15. hod., rozhodně s kvalitními opalovacími krémy s UV faktorem alespoň 25, a dodržením pitného režimu. Z neurologických obtíží se můžou v horku krátce vrátit příznaky z prodělaných atak, které se v chladnu zase hned upraví (jen se projeví, že nervová dráha v minulosti utrpěla, a nestíhá vedení v horku), výjimečně by mohla vzniknout samotná ataka. Krátkou zprávu pro všechny případy Vám v angličtině napíše ošetřující lékař v RS centru, pokud máte injekční léky, dostanete k ni na RS centru tzv. pas pro snadný převoz přes hranice. 
 
Dotaz:
Dobrý den,
obracím se na Vás pro radu. RS mám už 10 let, můj stav je stabilizován (ataka zhruba 1krát za rok), ujdu maximálně 1km. 
Nyní jsem 10 dní po porodu, částečně kojim a částečně dokrmujeme, cítím že můj stav se výrazně zhoršil: ujdu zhruba 0,5 km, zhoršil se mi zrak, motá se mi hlava. 
Můžu tento můj stav připisovat období po porodu a čekat, že se to po šestinedělí samo zlepší nabo mám ukončit kojení a vrátit se k původní léčbě? Před těhotenstvím jsem si 1krát denně píchala Copaxone a brala 5mg Prednisonu. 5mg Prednisonu jsem brala i v průběhu těhotenství.
Děkuji za radu.
Š. Z.

Odpověď:
Rozhodně kontaktujte ošetřujícího lékaře RS centra - ataku je nutno léčit nejprve SoluMedrolem, ve Vašem případě aktuálně sníženými dávkami a s odstříkáním mléka. Kojení je na místě ve spolupráci s gynekologem ukončit (je to totiž rizikový faktor pro aktivitu RS) a co nejrychleji se vrátit k léčbě Copaxonem. Držím palce,


Dotaz:
Dobrý den,
je mi 35 let a potřebovala bych poradit, jak mám postupovat, pokud mám podezření, že mám roztroušenou sklerozu.
V 19 letech jsem najednou zjistila, že necítím část špičky palce na jedné noze. Pak dlouho nic, cca v 29 přišlo totéž u druhého palce na noze. Ve 30 letech, po porodu, jsem zjistila necitlivou plošku těsně vedle páteře, a teď, rok po 2. porodu mám dojem, že mám další taková místa. Možná to není příliš závažné, ale nechtěla bych to podcenit - a hlavně nechci čekat, až se mi to znecitlivění těla rozjede ještě více a rychleji..
děkuji za odpověď,
zdravím,
K. Š.

Odpověď:
Domluvte se s obvodním lékařem, aby Vás poslal k neurologovi, ten pak další postup určí podle základního vyšetření.



Dotaz:
Dobrý den.
Již pár dní mi "brní" ruce a spodní čelist. Chci se jen zeptat, zda je toto možným příznakem RS.


Odpověď:
Brnění sice může být příznakem RS - to se dočtete v každém pojednání o této chorobě, na druhou stranu je ale řada daleko častějších příčin (vyšší nervová dráždivost - zvlášťě brnění kolem úst, nedostatek hořčíku a jiných iontů, onemocnění štítné žlázy, atd.). Obvodní lékař by měl základní příčiny vyloučit, případně Vás poslat k neurologovi.


Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz, moje neuroložka má u mě podezření na RS. Magnetická rezonance ale toto onemocnění nepotvrdila. Nález MR byl zcela negativní. Zřejmě mám prý jen tetanii. Užívám asi 4 měs. Magnesium a cítím se trochu lépe. Mám ale někdy nepříjemný tlak (i menší bolest) jakoby za pravým okem. Jen někdy, třeba jen jeden nebo 2 dny a pak týden nic. Mám obavy, jestli to není začátek RS. Nebo to může způsobovat i ta tetanie? Mockrát děkuji za odpověď. M. 33let

Odpověď:
Magnetická rezonance pouze vyloučí přítomnost zjevných zánětlivých ložisek, neřekne ovšem podrobnější informace o případném zánětu v centrálním nervovém systému. To může odhalit vyšetření mozkomíšního moku, které je jistě na místě, pokud bylo vysloveno podezření na RS a Vaše obtíže trvají. Určitě byste měla být vyšetřena i očním lékařem. Tetanii bych spojovala s brněním a křečemi, ale ne s bolestí či tlakem za okem.
 

Dotaz:
Dobry den,jelikoz ma muj manzel dg.RS zajimam se o lecbu teto nemoci.Manzel stale chodi do prace dalo by se rici,ze je na tom lepe nez jeho bratr,ktery je jiz castecne na voziku a tedy i v invalidnim duchodu.Tezko toto oba snasi.Proto se tedy ptam,zda je novy lek na RS vhodny i k tomu,aby se prubeh nemoci zpomalil i v teto fazi.Cetla jsem,ze je tzv.sity na miru.Uvedomuji si,ze je spousta lidi,kteri jsou s touto nemoci ve velice tezkem stavu a neni jich urcite malo.Presto prosim o radu kam se obratit.Mnohokrat diky za odpoved M.


Odpověď:
Bohužel na světě neexistuje lék "šitý na míru pacientovi", každý lék má jen částečnou a vysoce individuální účinnost, kterou dopředu nelze odhadnout. Víme pouze, že protizánětlivé léky (a to jsou prakticky všechny) logicky fungují velmi málo nebo vůbec tam, kde již zánět vyhasl a zůstalo trvalé poškození nervových vláken (průběh choroby víc než 10-15 let a vyšší neurologické postižení). Ani nový lék Tysabri není výjimkou - má částečnou účinnost (byť vyšší než dosavadní léky první volby), je účinný pouze v prvním stadiu nemoci se zánětem (jsou přítomny ataky) - v dalším průběhu pozvolného zhoršování choroby nepomůže, jen ohrozí případnými nežádoucími účinky. Předpokládám, že Váš manžel i jeho bratr jsou sledování v RS centru, kde jim ošetřující lékař může na jejich konkrétních případech vysvětlit, které léky a proč přicházejí či nepřicházejí v úvahu.
 

Dotaz:
Moja kamaradka, tak ako aj ja mame esemku, no chcem sa opytat v jej mene, nasledovne: obaja uzivame copaxon ja leden rok a ona rok a pol.., no ju velmi trapia bolesti po kazdom vpichu copaxonu, no a obava sa, ze ci nahodou sa nejedna o nejaky neziaduci ucinok, pripadne nejaku reakciu..., tie bolesti su od pociatku pichania a su dost neznesitelne, no je ochotna ich vydrzat-hlavne je ze sa ataky nevyskituju. Ja po vpichoch nemam ziadny prblem, akurat ze na bruchu mi vzniknu hrce, ktore ale kym pride opatovne brucho na rad uz aj hrce zmiznú... Ataky vyzera ze su ako v jej pripade nateraz pozastavene...Poradili by ste mi nejako, ci ste sa s takymto pripadom uz nestretli, velmi by som jej v tom chcel pomoct...
  Za Vasu skoru pomoc vopred pekne Dakujem a prajem Vam prijemny vikend.


Odpověď:
Obtíže, které popisujete nejsou vzácností - jsou pacienti, kterým lék skvěle na RS funguje a nedělá výraznější nežádoucí účinky (to je naprosto ideální). V případě, že lék funguje na RS, je nutno nežádoucí účinky velmi pečlivě zhodnotit, abychom předčasně fungující lék nevysadili. Pokud se vyskytnou závažné reakce jako záněty v místě vpichu až nekróza, trvalé zatvrdliny ve všech místech, které znemožnují další injekce atd., léčba se samozřejmě musí změnit. Samotné bolesti jsou subjektivní a je na pacientovi, aby diskutoval s lékařem jejich intenzitu i svou ochotu pokračovat v léčbě. Pokud by měla bolest snižovat kvalitu života nebo vést k vynechávání injekcí, jistě bych se přiklonila také ke změně léčby.


Dotaz:

Dobrý den.
Nevím jestli se obracím správně a zda mi můžete poradit. Jedná se o moji manželku. Začínám, nejen já i okolí pozorovat na manželce, že má problémy s motorikou občas zaškobrtne a neudrží rovnováhu, občas špatně mluví, že jí není rozumět, je nesoustředěná, když jí někdo něco řekne často se stává, že se po chvilce zeptá znovu, pravděpodobně má problém s viděním, stává se,že např. že se ji nepovede hned trefit do hrníčku, problémy s psychikou, již několik let si neudrží stálou práci, přesto, že má vysokoškolské vzdělání, začíná se uzavírat do sebe. Odmítá si přiznat, že má zdravotní problémy a trvdí, že jí nic není. Po naléhání již souhlasí, že by se eventuelně podrobila vyšetření, ale odmítá jít k obvodnímu lékaři, jsme malé městečko, kde se každý zná. Proto bych měl dotaz zda navšítivit psychologa nebo by se mohlo jednat případně i roztroušenou sklerózu a v případě na koho se obrátit. Jsme z Královehradeckého kraje. Děkuji za případnou odpověď.


Odpověď:
Obtíže, které popisujete, mohou být způsobeny řadou příčin nejen RS (nepíšete věk manželky). Psycholog může vstupně pomoci, protože může odhalit míru postižení psychiky a kognitivních funkcí, a vhodnou psychoterapií přivést Vaši manželku i k rozhodnutí navštívit lékaře. Jiná cesta totiž neexistuje - obvodní lékař udělá základní vyšetření a odešle paní ke specialistovi (neurolog, oční lékař atd.). V každém případě by se vyšetření nemělo odkládat.


Dotaz:
Dobrý den,
sestra trpí cca 6 let RS a měla jen ze začátku ataku (dočasné ochrnutí DK). V poslední době si stěžovala na spasticitu DK a psychickou nevyrovnanost. Tento týden dochází na kapačky Solumedrolu (již po první kapačce se cítila mnohem lépe). V sobotu jí ale čeká odjezd na dovolenou v Chorvatsku a chtěla by vědět, zda se může pohybovat na slunci (měla by během dovolené brát Prednison), příp. jestli jí jakýkoliv pobyt na slunci může ještě více uškodit. 
Její lékařka v RS centru má bohužel nyní dovolenou, proto se s tím to dotazem obracím na Vás.
L. 

Odpověď:
Horko našim pacientům většinou nedělá obecně dobře, proto se ho sami straní. Doporučení s i bez Prednisonu jsou proto stejná - přímému slunci se raději vyhýbat, pokud někomu dělá dobře, pak dodržet slunění mimo největší žár (11-15 hod.), rozhodně s kvalitními opalovacími krémy s UV faktorem alespoň 25, dodržovat pitný režim.


Dotaz:
Dobrý den moje problémy které jsou s přestávkami ale stále se zhoršující trvají asi čtyři až šest let. Moje teta matky sestra měla RS. Po zjišťování na internetu proč mi je pořád něco a defakto žádná diagnoza neexistuje i když mi v průběhu několika let zjistili hypofunkci štítné žlázy asthma bronchiale alergické latentní tetanii deprese a na každou z těchto diagnoz jsem vyfasovala léky můj stav je stále stejný ne li horší. Střídá se období kdy bych mohla skály lámat a období kdy nejsem pro bolesti nohou schopná vylézt z postele. Nyní jsem takzvaně donutila p. doktorku že mám čtyřletou dcerku a nezvládám stavy které se u mě střídají ať mě pošle na vyšetřwení. Čekám na výsledek MRI a chtěla jsem vědět jestli pokud se ukáže negativní jestli je možné mít RS a nebo jaké další možnosti mám. Únava je někdy tak otřesná že kdyby bouchla bomba nedokážu se zvednout. Velmi mě to omezuje a čím více se snažím tím větší potíže mám. Stravuji se celkem zdravě nepiji nekouřím. Děkuji N.


Odpověď:
Obtíže, které popisujete, nevypadají na typické ataky onemocnění RS, nicméně při pozitivní rodinné anamnéze je dovyšetření jistě na místě. Kromě MRI mozku bych doporučila podrobné vyšetření mozkomíšního moku lumbální punkcí včetně různých virů a jiných možných patogenních mikroorganismů, které mohou být v mozkomíšním moku přítomny a způsobovat intenzivní únavu. Samozřejmě se v mozkomíšním moku také vyšetřují tzv. oligoklonální pásy ve vztahu k RS.
    
Dotaz:
Prosím o názor případně zkušenost o vlivu současného působení těchto 
> nemocí a jak to nejlépe zvládat. Např. nasadit-li si kortikosteroidy. 
> RS nyní léčím pouze pomocí Copaxone a Cipralexu, ale ještě z 
> dřívějších dob si pamatuji, že mi bylo na některé situace porazeno si 
> nasadit steroidy. Tři týdny po klíštěti se u mne objevila typická 
> erytema migrans. Dostala jsem na několik týdnů antibiotika, ale zhruba 
> čtvrtý týden léčby se u mne objevila taková únava, že sem tři dny jen 
> proležela. Pokud jsem vstala, vše mi bylo jakoby vzdálené a příliš 
> obtížné jen vnímat. Pak to naráz ustalo a vše je opět normální. 
> Bohužel nejpíš žijeme uprostřed ohniska, a riziko hrozí opět s každým dalším klíštětem. Děkuji za názor.

Odpověď:
Vztah borreliosy a RS je trochu komplikovaný. Je nutno odlišit borreliosu kožní (jako je Vámi popsaný erytém) a neuroborreliosu, kdy jsou borrelie prokázány v mozkomíšním moku. Pokud se jedná čistě o formu kožní, je na místě především léčba tabletkovými antibiotiky. Kortikoidy potlačují imunitní reakci (jak tu "ochrannou" proti borrelii, tak tu "zlou" proti RS) - podáváme je tedy při akutním zhoršení RS (podává lékař - vysoké dávky), nebo jako prevenci aktivity RS při infekci (lépe po poradě s lékařem přechodné navýšení tabletkového Prednisonu či Medrolu). Ve druhém případě se předpokládá, že nejprve dostanete antibiotika, infekce je tímto dobře podchycena, a teprve pak je eventuálně možno přidat kortikoidy (podání samotných kortikoidů by mohlo utlumit imunitní systém v obranné reakci a vést k těžké infekci organismu !). 
Pokud se po nákaze borrelií objeví nové neurologické příznaky, je na místě před dalším řešením samotné RS dovyšetření mozkomíšního moku k vyloučení neuroborreliosy - ta se pak musí léčit nitrožilně podávánými antibiotiky.
Jednoduše lze říci, že neexistuje přesná kuchařka, podle které by si pacient mohl doma nasazovat zcela bezpečně vyšší dávky kortikoidů při jakékoliv infekci sám. Lze to však vyřešit krátkým telefonátem do RS centra.


Dotaz:
Dobrý den.Zajímalo by mě,co si mohu představit pod diagnozou Zánět očního nervu a jaká může být příčina tohoto onemocnění? Děkuji za odpověd´M.S.


Odpověď:
Zánět očního nervu představuje neinfekční zánětlivé postižení obalu nervu (myelinu) a někdy i vlastních nervových vláken zrakového nervu. Pacient má na postiženém oku zhoršení zraku (mlha, někdy nevidí vůbec) a často i bolest za okem (zánětem oteklý nerv naráží na kostěný kanálek, kterým prochází). Zánět očního nervu je vždy důvodem k neurologickému vyšetření včetně magnetické rezonance mozku a vyšetření mozkomíšního moku, protože na prvním místě musí být vyloučena souvislost s roztroušenou sklerózou. Méně často mohou zánět očního nervu způsobit jiná autoimunitní onemocnění (autoimunitní = nejedná se o infekci, ale vlastní imunitní systém, který chybně namířil svůj útok proti vlastní tkáni). Existuje i menší skupina pacientů, u kterých se souvislost s žádným z těchto onemocnění nenajde, i u nich je ale na místě pravidelné sledování očním lékařem. Léčba spočívá ve vysoké dávce kortikoidů nitrožilně.

 
Dotaz:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat kam se aplikuje Rebif 22j, od srpna byl ho měl pravidelně užívat. Je možné si ho aplikovat i do HK nebo jen do oblasti břiha, DK?
 Předem děkuji za odpověď, J.C.

Odpověď:
Preparát Rebif 22 se aplikuje podkožně 3x týdně (pondělí, středa, pátek) střídavě do oblasti paží, břicha, hýždí a stehen.


Dotaz:
Dobry den
Chtel jsem vas poprosit o radu,moje mamka je uz 20 let nemocna a ma prave roztrousenou sklerozu.Prosim vas jestli my muzete napsat jak postupovat dale,protoze si myslim,ze neni tobre o ni postarano.Jednou za tri mesice a to jeste nepravidelne za ni jezdi doktorka ktera ji da vitaminy a kdyz si mamka nejak postezuje tak odpovi,ze to je normalni.Jeji stav se pomalu zhorsuje. Nedavno jeste trochu chodila a ted uz jezdi na voziku.Chtel bych vedet jmeno nejakeho doktora nebo nemocnice kde by mohli lecit nebo ji nejak pomoct k lepsimu zdravi,jestli je to mozne nejlepe Jihomoravsky kraj nebo Olomoucky.
Predem vam velmi dekuji
S pozdravem M.


Odpověď:
Pokud má Vaše maminka diagnózu roztroušené sklerózy (RS), může být s výhodou sledování ve specializovaném RS centru - kontakty naleznete na těchto www stránkách (2 centra jsou v Brně, 1 ve Zlíně, 1 v Olomouci). Pokud je však paní na vozíku, s největší pravděpodobností je již nevratně nervový systém poškozen a neočekávejte od specializovaného centra vyléčení, výraznější zlepšení nebo vůbec nějakou dramatickou léčbu. Léčba je efektivní bohužel pouze na začátku choroby, poškozená nervová vlákna po 20 letech průběhu RS nikdo nahradit neumí a všechny léky, které máme pro počáteční stadia choroby, by paní pouze poškozovaly nežádoucími účinky. RS centrum nicméně může zajistit kvalitní pomůcky, rehabilitaci, léky k ovlivnění obtěžujících příznaků (bolesti, tuhosti a křeče svalů, deprese, problémy s močením). Pokud toto vše máte dostatečně zajištěno u obvodního neurologa, zvažte, zda budou mít vůbec pro postiženého pacienta často velmi problematické a stresující cesty mimo bydliště do RS centra nějaký význam. Pokud toto zajšitěno není, jistě se na nejbližší RS centrum obraťte - takovou pomoc centra poskytují, byť se v tomto stadiu choroby již nedá zasáhnout léčebně přímo proti RS.


Dotaz:
Dobrý den .
Chtěla bych nějakou radu.Jsem na nemocenské od prosince minulého roku,v prosinci jsem ležela na neurologii
v Liberci tam jsem dostala 6kapaček solumedrolu dostávala léky na zmírnění bolesti,10.1.2008 jsem při kontrole na neurologii ve Frýdlantě dostala Apo Gap 300 ,0-0-2. A na bolesti jěště Novalgin,který jem brala hlavně večer.17.1.2008 mi přidali medrol 1-0-0 a helicid 1-0-0 a Apo Gap zvýšili 1-0-2K tomu již 8let beru Imuran 1-0-1,Agapurin 1-0-1.Od 4.2.zvýšen Apo Gap 1-1-2. 19 .března Apo gap 1-2-2 a byl mi odebrán Agapurin 27.května Apo gap 2-2-2 a navíc Magne B6 na křeče,a Medrol obden ráno jeden navíc, příští kontrola má být 24.7.2008 stále mám bolesti ,ptala jsem se pana Primáře DIENELTA co bude dál, když mi tyto léky nezabírají.odpověděl že mi Apogap odeberou a když jsem se ptala co s těmi bolestmi tak mi odpověděl to se nedá nic dělat .Prosím vás mám jěště nějakou naději ?
Myslela jsem si že mám nárok na rehabilitace,ale pan Primář mi řekl když mám tu nohu tak citlivou,že mi na ni nemůže nikdo sáhnout tak musím počkat až mi bude líp,já si ale myslím,že určitě existuje nějaká rehabilitace,kde se mnou bude někdo cvičit .Taky jsem se chtěla zeptat na Lázně kdy na ně mám nárok,jestli musím čekat až mi bude líp nebo se můžu objednat už tedˇ?Také nevím jestli můžu v době nemocenské odjet na nějakou dovolenou.
Mám nárok i na jiná vyšetření (kloubů),když mám ty bolesti v kyčli,koleni a kotníku?kdo je povinen mě někam poslat ? 
A po jak dlouhé době užívaní APO GAPU mám mít nějaké vyšetření krve nebo něco jiného?
budu moc ráda když mi odpovíte,protože v Liberci mi ani nikdo nebyl schopen říci,že existuje nějaké sdružení 
ROSKA .O tom jsem se dověděla náhodou od bývalé kolegyně která na LIBEREC úplně zanevřela právě kvůli neochotě pana Primáře Dienelta.Díky jí, protože ona začala jezdit do PRAHY a kdyby nezačla možná tu už dnes není a já bych se nemohla obrátit na vás s těmito otázkami,doufám,že mě nezklamete a poradíte co mám dělat dál.Na shledanou 
  s pozdravem K.


Odpověď:
Z hlediska bolesti u RS - je pravda, že po akutním zhoršení trvá delší dobu, než se zmírní, a naše léky (SoluMedrol, Apo-Gap atd.) mohou být neúčinné Často pak naše pacienty s dlouhotrvající bolesti odesíláme do Centra pro léčbu bolesti (existují při všech větších nemocnicích). Odběry krve byste měla mít především vzhledem k užívání Imuranu jednou za 3-4 měsíce (krevní obraz, jaterní testy, draslík, glykémie). Lázně jsou na místě v období mimo akutní obtíže - to musí zhodnotit ošetřující neurolog, který Vám také doporučení, pokud je na místě, napíše. Obecně je s výhodou, když jsou pacienti s roztroušenou sklerózou sledování ve specializovaných cetrech, kde mají lékaři s touto diagnózou nejvíc zkušeností i léčebných možností - pro Vás jsou nejblíže centra v Teplicích nebo Hradci Králové. Kontakty k objednání naleznete na těchto webových stránkách Rosky. Krasulová

Dotaz:
Dobry den,jsem 41-leta pacientka s progresivni formou roztrousene sklerozy a zajima me moznost podstoupeni vymeny kmenovych bunek. Prosim Vas o blizsi informace,zdali-by takova moznost existovala,kde je mozne cerpat jakekoli informace a jake jsou s touto lecbou dosavadni zkusenosti. Predem Vam velice dekuji za odpoved. S pozdravem K. O.


Odpověď:
V současné době je k dispozici experimentální léčba zvaná vysokodávkovaná imunoablace (tedy podání vysokých dávek cytostatik k vybití imunitního systému i jeho zdroje - kostní dřeně) s následnou podporou kmenových buněk (vrácení vlastních kmenových buněk pacienta, které mu byly odebrány před podáním cytostatik, a ze kterých se vytvoří nový imunitní systém). Léčba je určena pro pacienta s agresivní roztroušenou sklerózou s aktivním zánětem - tedy pacient s častými a těžkými atakami onemocnění, s rychlým nárůstem neurologického postižení a s nedostatečným efektem dosavadních léků (interferony beta, glatiramer acetát, cytostatika atd.). Pro dosažení určitého efektu jsou známa tato kritéria: délka trvání RS maximálně 5 let (tedy ne mnohaletý již progresivní průběh bez atak - tam už je zánětlivá aktivita minimální a výměna imunitního systému jen ohrozí pacienta bez efektu na RS) a schopnost ujít alespoň 100 metrů bez opory a bez zastavení (Kurtzke EDSS 5.5). Bohužel pokud je choroba již jen progresivního rázu, trvá déle než 5 let, a je více postižena chůze (nutnost používat berle, vozík), převažuje trvalé poškození nervových vláken nad zánětem - zákrok pak již nemá efekt (kmenové buňky v našem případě nedovedou nahradit ztracené buňky nervové) a převažují rizika, která samozřejmě nejsou zanedbatelná.

 


Dotaz:
Dobrý den paní doktorko,
je mi 27 let a RS mi zjistili před 7 lety. Rok si píchám Copaxone, ale cca poslední týden se mi často stává, že mi strašně buší srdce-bez důvodu (žádné rozrušení, apod.). Chytá mě to v klidu, jak v práci, tak např. i před spánkem, takže v klidovém režimu. Může to být nežádoucí účinek Copaxonu? I když zdá se mi to divné, že by se objevily až po roce. 
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
Z. B.


Odpověď:
Nežádoucí účinek Copaxone vypadá kdykoliv v průběhu léčby (tedy i po roce) takto: bezprostředně po aplikaci (nechtěně do cévy) dojde k zrudnutí, pocitu úzkosti a 0bušení srdce, reakce zcela odezní max. do 10-15 minut. Bušení srdce, které není v přímé návaznosti na aplikaci Copaxone, by nemělo s lékem souviset. V takovém případě je na místě kardiologické vyšetření k vyloučení nepravidelností srdečního rytmu apod.



Dotaz:
Dobrý den p. doktorko,
Můžete mě prosím vysvětlit, proč se v ČR začíná s léčbou RS až po druhé atace? Zajímá mě jaký pozitivní přínos to má na léčbu RS ,tato NELÉČBA. Dokonce pokud druhá ataka nenastane do roka po první, tak se také s léčbou nezačne, prosím vás proč, je to snad kvůli vedlejším příznakům léků? Mě skutečně zajímá, jestli je to ku prospěchu věci nebo je to jen z toho důvodu, aby ušetřily peníze pojišťovny. Všude se uvádí, že léčba je nejvíc účinná pokud se začne včas, ale to co je v Česku mě spíš připomíná systém, dokud nejsi dost postižený, tak jsi zdravý. Kde je prosím pravda, má nějaký smysl na něco čekat? Nebo je to kvůli tomu, že takto nastavený systém je velmi výhodný pro pojišťovny? 
Přeji krásný den a děkuji,
K. B. 
PS: zatím mi ještě fungují všechny orgány …

Odpověď:
Bohužel se jedná o kritéria, která byla nastavena tak, aby vzhledem k ceně léků bylo možno tuto léčbu poskytnout "alespoň" pacientům s aktivnější chorobou. To neznamená, že jsme s těmito kritérii jako lékaři z medicínského hlediska spokojeni. Je jednoznačné, že by léčba měla být zahájena optimálně již při první atace. Jednání o schválení úhrady léků první volby pro počáteční stadia probíhají, a lze jen doufat, že se je podaří společnými silami a kvalitní spoluprácí s pacientskými organizacemi co nejdříve prosadit.



Dotaz:
Dobrý den, 
mám roztroušenou sklerózu již 24 let. Ataka probíhá více méně pravidelně po dvou letech, kdy je třeba nastoupit do nemocnice na cca 10 kapaček, po kterých ataka ustoupí. 
Chci se zeptat, zda je vhodnější podstupovat přeléčení pravidelně 1x ročně, i když neprobíhá ataka nemoci nebo raději ne a přeléčení podstoupit až se zdravotní stav zhorší. Jeden lékař mi radí pravidelná přeléčení, druhý zase, že je lepší, podstoupit přeléčení až při zhoršení zdravotního stavu. Zdůvodňuje to tím, že by si tělo na léčbu zvyklo a ona by pak hůře zabírala. Mé známé, které také mají RS, na přeléčení chodí a doporučují mi to. Jaký je váš názor? 
Předem děkuji za radu a přeji hezký den!
J. B.


Odpověď:
"Přeléčení" tohoto charakteru jedenkrát ročně nemá žádný medicínský důvod. Buď je zánět aktivní - máte tedy jasné obtíže, které trvají bez přestání déle než 24 hodin (= ataka) nebo máte akutní ložisko na magnetické rezonanci, které vychytává kontrastní látku - a pak je léčba SoluMedrolem nutná. Nebo zánět akutní není a není na místě organismus zatěžovat jedenkrát ročně vysokou dávkou SoluMedrolu (ten není určen k dlouhodobé prevenci obtíží). Léčbu "preventivní" (která má snížit počet atak, snížit jejich závažnost a oddálit fázi pozvolného neurologického zhoršování) představuje široká skupina léků (nikoli SoluMedrol), které u každého pacienta individuálně posuzuje ošetřující lékař v RS centru.


Dotaz:
Dobrý den,je mi 33let a již více jak dva roky se léčím pro bolesti pat,nejprve mě bolela levá a před rokem se přidala i pravá,již jsem prošla obstřiky(vždy bez výrazného efektu)léčbou ultrazvukem,rázovou vlnou,leisery,magnetoterapií,ale bohužel nic nezabralo,byla jsem vyšetřena i na revmatologii s negativním výsledkem,i přes negativní vyšetření na neurologii a negativní EMG mi byla jako jediné řešení nabídnuta operativní revize nervů.Byla jsem i na psychiatrickém vyšetření jestli nejde o psychosomatické problémy,paní doktorka se domnívá,že by mohlo jít o roztroušenou sklerózu,kterou trpí i můj strýc,kromě ortopedických,revmatologických a neurologických vyšetření nohou jsem jiná vyšetření nepodstoupila,nohy mě bolý celodenně,více při teplém počasí a po námaze,bolest se přesouvá až ke kotníku či lítka.Bojím se (možná) zbytečné operace a chtěla bych vás poprosit o posouzení zda by se u mě opravdu mohlo jednat o roztroušenou sklerózu a na koho bych se měla obrátit pro případná vyšetření.Předem Vám moc děkuji za odpověď, připadám si ze všeho dost zmatená a moc by mi pomohlo víc informací a názorů na můj zdravotní stav.Snad se i s Vaší pomocí doberu konečně k diagnóze a budu konečně vědět proti čemu budu bojovat.Přeji krásný den a ještě jednou díky.
S pozdravem J. B.


Odpověď:
Bolesti, které popisujete, bych spíše přisuzovala ortopedickému problému, určitě bych rovnou nepomýšlela na první příznak RS. V každém případě jste byla vyšetřena neurologicky, a případné - byť minimální - podezření na souvislost s RS při Vaší rodinné anamnéze by měl vyjádřit neurolog spíše než psychiatr... Domluvte se se svým neurologem - při jakémkoliv podezření na RS Vám jako první vyšetření může zajistit magnetickou rezonanci mozku. 

 

Dotaz:
Dobrý den,
před nedávnem jsem zasílala dotaz, ohledně bolestí bederní páteře a děkuji za Vaši odpovedˇ. Objednala jsem si konzultaci s ortopedem . Nyní mám jiný dotaz : po přeléčení ataky jsem zůstala na snížené dávce medrolu (8 mg denně) a každé tři měsíce budu na "pulsech" se solumedrolem (vždy tři kapačky). Objevilo se mi ale tuhnutí nohou, především lítek a bolesti kloubů. Přečetla jsem si, že toto může medrol způsobovat (resp. všechny kortikoidy).
Samozřejmě mě napadlo, že ereska už zase vystrkuje růžky, ale když beru medrol ??? Chtěla bych se zeptat, zda-li je toto možné, protože po minulé atace jsem také po dobu užívání medrolu trpěla jakousi svalovou slabostí a bolestmi.
Předem děkuji za odpovědˇ
R. H.


Odpověď:
Kortikoidy podobné obtíže dělat můžou, ale většinou až při dlouhodobém podávání nebo přímo po vysoké dávce. Spíše bych pomýšlela na souvislost s RS - většinou pomáhá hořčík, pokud nezabere, pak i léky přímo na zvýšené svalové napětí (např. baklofen).

 


Dotaz:
Dobrý den,mám RS už dva roky,každý týden si píchám Avonex,s přítelem bychom chtěli miminko,tak jsem se chtěla zeptat,zda budu muset Avonex vysadit již v době "snažení" nebo až zjistím,že jsem těhotná..?Nikde jsem se bohužel nedozvěděla,zda léčba se vysadí nebo se v ní pokračuje...děkuju moc za odpověd.M.


Odpověď:
Důležité je hlavně naplánování těhotenství do stabilizované fáze choroby a vysazení imunosupresiv nebo cytostatik (azathoprine, methotrexát, cyklofosfamid atd.) s dostačujícím předstihem před početím (podle druhu léku 3-6 měsíců). Případná léčba kortikoidy (malá dávka Prednisonu či Medrolu) a Avonex zůstává až do chvíle, kdy zjistíte, že jste těhotná. Po dobu těhotenství se užívá když tak jen maličká dávka kortikoidu, Avonex ne. Po těhotenství léčbu u většiny pacientek přechodně řešíme nitrožilními imunoglobuliny (IVIG), jakmile přestanou kojit (doporučujeme pro zvýšení rizika aktivity choroby maximálně po dobu 2-3 měsíců), opět se vrací původní léčbě Avonexem.

 

Dotaz.
Dobrý den, prosím vás o radu.
Manžel začal léčbu s přípravkem copaxone. Po vpichu má ale velké bolesti, které přetrvávají až tři dny. Někdy po vpichu začne sval sám jakoby pulsovat, potom se zklidní, ale bolest nepolevuje. Jiné reakce nemá.
Manžel nikdy nebyl na bolest citlivý, ale po inijekci je to prý dost hrozné, jako by se mu do těla rozlévala kyselina. Je to normální reakce na tuto látku? Je možné, že po čase nebudou tyto bolesti tak veliké?
Děkuji Vám za odpověď. I.


Odpověď:
Bolesti v místě vpichu mohou být skutečně zpočátku intenzivnější - zkuste místo chladit (pomáhá i "babská rada" - chladit např. podmáslím), klidně manžel může užít i ibuprofen od bolesti. Je jen minimum pacientů, kterým bolesti přetrvávají a znepříjemňují život natolik, že musíme zvolit jiný preparát.

 


Dotaz:
Dobrý den,
mám bratra, který se už 15 let potýká s RSkou. Jelikož momentálně s přítelem plánujeme miminko, chci se zeptet, jestli bych bratrovi nemohla nějakým způsobem pomoci svou pupečníkovou krví. Popřípadě by mě zajímalo, v jakém stádiu jsou výzkumy této léčby. Děkuji za vaši odpověď.


Odpověď:
V tuto chvíli nelze kmenové buňky z pupečníkové krve v léčbě RS využít, protože zatím neumíme přimět kmenovou buňku, aby se přeměnila v zánětlivém ložisku RS v buňku nervovou, a zároveň nevytvořila zhoubný nádor. Praktické využití u RS je ještě hodně daleko. Jedinou experimentální léčebnou metodou, která využívá kmenové buňky, je transplantace kmenových buněk u vysoce agresivní RS (zde se ovšem odebírají a poté pacientovi vrací jeho vlastní kmenové buňky). Na druhou stranu jsou buňky pupečníkové krve hluboce zmraženy a mohou být použity i za několik let, takže - pokud byste chtěli do jejich odběru a uschování investovat - nikdy nelze do budoucna jejich využití zcela vyloučit.

 


Dotaz:
Dobrý den,
tak se Vám hlásím jako nový případ s diagnostikovanou RS.
Mám hlavní dotaz: jak to navléci, aby má neuroložka spolupracovala s Vaším centrem? Na Vašich stránkách čtu, že je dobré, ne-li přímo nutné, aby pacienti byli sledováni i u Vás, kdežto paní doktorka tento názor nesdílí.
 Jelikož nemám ve zvyku dělat něco za zády druhého a nerad bych měnil ošetřující lékařku, protože bydlím v malém městě, kde jaksi není na výběr, nevím si vcelku rady.
Co se týká mé aktuální zdravotní situace, po čtyřměsíčním martýriu jsem konečně oční lékaře doslova dokopal, aby mi vypsali žádanku na MR a pak už se paní doktorka - neuroložka starala. Mám obostranné postižení očních nervů, ložiska byla v době provedení MR již neaktivní. Levé oko postiženo poruchou ostření, barvocitu. Na základě vyšetření likvoru byla provedena léčba 9 kapačkami Solumedrolu (500-125mg), nyní sestupné dávky v tabletách, subj. klasické RS bolesti celého člověka od hlavy až patě.
1. ataka byla zřejmě před 12 lety, nerozpoznaný a tudíž špatně a pozdě léčený pásový opar, následovala kompl.trvalá alopecie, pak půlroční problémy s blokacemi krční páteře a bolestmi nohou.
2. ataka zřejmě před 5 lety, pištění v uchu, poruchy rovnováhy, výpadky barvocitu, po půlroce úprava rehabilitací neustále tuhnoucích svalů krční páteře.  Vzhledem k sociálnímu dopadu mojí nemoci na rodinu (byl jsem řidič kamionu, máme 3 malé děti, žena je bez práce), nemám příliš mnoho psychických sil na nějaké razantní řešení.Proto uvítám jakoukoli Vaši radu.


Odpověď:
Je mi líto, že obvodní neurolog neodesílá automaticky nově diagnostikované pacienty do specializovaného RS centra - je to totiž to nejlepší, co jim může kromě včasně diagnostiky poskytnout. Na RS centra je logicky vázán předpis veškerých nejmodernějších léků pro tuto diagnózu... Pokud jste nebyl ani po diskusi na toto téma neurologem do RS centra odeslán, budete se muset o objednání postarat sám. V ČR existuje 14 center (viz tyto www stránky), najděte si kontakt do nejbližšího z nich, a telefonicky či mailem se co nejdříve objednejte. Budete potřebovat zprávu s výsledky MR a likvoru, optimálně přímo snímky MR nejlépe na CD, žádanka k objednání do centra často není ani potřeba, ale může ji případně vystavit i obvodní lékař. Držím palce, 


Dotaz:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda-li RS přímo souvisí s bolestmi zad. Eresku mám diagnostikovanou od roku 2004, po porodu druhé dcerky, ale se zpěným ohlédnutím s ní bojuji již plných 20 let, tedy od 15ti. S páteří jsem měla problémy již od dětství, ale nebylo to bolestivé, jen jsem měla špatný postoj a lékař tehdy tvrdil, že je to skolioza páteře. Záda jsem cítila, tedy byla jsem si vědoma jejich existence pouze v období menstruace. Jednou jsem měla ústřel a chodila jsem v předklonu a měla velké bolesti, tehdy jsem dostala injekce MEDOCAINU a vitamínu B12.
V současné době jsem po přeléčení ataky, beru medrol a protože se mi ozvaly má zádíčka znovu, chodím na injekce prostředku DOLMINA. Po nich už mě záda tolik nebolí a nemám ani takovou "páku" při zvedání z předklonu. V loňském roce jsem prošla rehabilitacemi, protože jsem pro bolest nemohla pomalu chodit. Pomohlo to na krátký čas a objevila jsem kladný vliv cvičení podle Dr. Vojty na RS. Nyní mám ale pocit, že to není jen RS, co mi znepříjemňuje život a zhoršuje chůzi, ale že nějakou roli v tom sehrává právě bederní páteř (mám hyperlordózu prý kvůli spasticitě, ale tu mám malou, neurolog mi nedoporučil ani BACLOFEN, jelikož bych mohla padat), Má rodina mi sice nevěří, je to jen na základě mých pocitů, vše stahuijí na RS. Chci se domluvit u neuroložky, kam jdu za týden a asi zkusím i ortopeda. Je zvláštní, že po injekcích je to lepší a s odpočinkem, to nějakou dobu jde, resp. chodí, dokud se "blbě" nesehnu a nezvednu. Jsem chodící ereskářka, hůlku používám málokdy, z nemocnice jsem se vrátila jako plně chodící. Paradoxně má chodivá noha se najednou nechá tahat tou ,kterou za sebou obyčejně lehce tahám já ,no a potom přijde logicky únava na obě. Pozoruhodné je, že po zaúčinkování injekce cítím lehce namožené svaly na obou nohou. Svou základní chorobu nepopírám a nemaluji si vzdušné zámky, ale nechtěla bych něco zanedbat.
S přáním krásného dne R. H.


Odpověď:
Bolesti zad samotná RS nezpůsobuje, ikdyž se může podílet řada přidružených okolností - bolesti páteře při osteoporóze (která hrozí při dlouhodobém užívání kortikoidů a je třeba pravidelné denzitometrické vyšetření), špatný stereotyp chůze (asymetrické zatěžování končetin, nesprávné užití berle) - zvláště pokud jste již měla od dětství skoliosu, atd. Jako kdokoliv může mít ovšem i pacient s RS vyhřezlou ploténku, která může způsobovat i slabost končetiny, a je to nutno odlišit od obtíží při RS. Je tedy jistě na místě doplnění zobrazovacího vyšetření páteře (event. včetně magnetické rezonance), a poté teprve další léčba léky od bolesti či rehabilitace, která ovšem - ať už je příčina jakákoliv - bývá vždy tím nejzásadnějším.

 


Dotaz:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda-li RS přímo souvisí s bolestmi zad. Eresku mám diagnostikovanou od roku 2004, po porodu druhé dcerky, ale se zpěným ohlédnutím s ní bojuji již plných 20 let, tedy od 15ti. S páteří jsem měla problémy již od dětství, ale nebylo to bolestivé, jen jsem měla špatný postoj a lékař tehdy tvrdil, že je to skolioza páteře. Záda jsem cítila, tedy byla jsem si vědoma jejich existence pouze v období menstruace. Jednou jsem měla ústřel a chodila jsem v předklonu a měla velké bolesti, tehdy jsem dostala injekce MEDOCAINU a vitamínu B12.
V současné době jsem po přeléčení ataky, beru medrol a protože se mi ozvaly má zádíčka znovu, chodím na injekce prostředku DOLMINA. Po nich už mě záda tolik nebolí a nemám ani takovou "páku" při zvedání z předklonu. V loňském roce jsem prošla rehabilitacemi, protože jsem pro bolest nemohla pomalu chodit. Pomohlo to na krátký čas a objevila jsem kladný vliv cvičení podle Dr. Vojty na RS. Nyní mám ale pocit, že to není jen RS, co mi znepříjemňuje život a zhoršuje chůzi, ale že nějakou roli v tom sehrává právě bederní páteř (mám hyperlordózu prý kvůli spasticitě, ale tu mám malou, neurolog mi nedoporučil ani BACLOFEN, jelikož bych mohla padat), Má rodina mi sice nevěří, je to jen na základě mých pocitů, vše stahuijí na RS. Chci se domluvit u neuroložky, kam jdu za týden a asi zkusím i ortopeda. Je zvláštní, že po injekcích je to lepší a s odpočinkem, to nějakou dobu jde, resp. chodí, dokud se "blbě" nesehnu a nezvednu. Jsem chodící ereskářka, hůlku používám málokdy, z nemocnice jsem se vrátila jako plně chodící. Paradoxně má chodivá noha se najednou nechá tahat tou ,kterou za sebou obyčejně lehce tahám já ,no a potom přijde logicky únava na obě. Pozoruhodné je, že po zaúčinkování injekce cítím lehce namožené svaly na obou nohou. Svou základní chorobu nepopírám a nemaluji si vzdušné zámky, ale nechtěla bych něco zanedbat.
S přáním krásného dne R. H.


Odpověď:
Bolesti zad samotná RS nezpůsobuje, ikdyž se může podílet řada přidružených okolností - bolesti páteře při osteoporóze (která hrozí při dlouhodobém užívání kortikoidů a je třeba pravidelné denzitometrické vyšetření), špatný stereotyp chůze (asymetrické zatěžování končetin, nesprávné užití berle) - zvláště pokud jste již měla od dětství skoliosu, atd. Jako kdokoliv může mít ovšem i pacient s RS vyhřezlou ploténku, která může způsobovat i slabost končetiny, a je to nutno odlišit od obtíží při RS. Je tedy jistě na místě doplnění zobrazovacího vyšetření páteře (event. včetně magnetické rezonance), a poté teprve další léčba léky od bolesti či rehabilitace, která ovšem - ať už je příčina jakákoliv - bývá vždy tím nejzásadnějším.

Dotaz:
Vážená paní doktorko,
 obracím se u Vás o radu..Před osmi léty jsem prodělala infekci a těsně před tím stresovou zátěž a od té doby jsem ztratila čich a chuť, ale i necítím téměř pocity hladu či sytosti, jsem netečná i v sexuální oblasti a mám stále naprosté sucho v nose a i ústech, mám pocit, že se mi netvoří sliny a celkově jsem unavená a depresivní. Dokonce ´po požití alkoholu nikdy necítím, co dříve, nějaké v mozku změny, dá se říct, že se nemohu ani opít. Srdce mi také vůbec neraguje při nějaké emoci jako dříve, že mi bušilo - to tedy vůbec ne. Mám jakoby mrtvé a necitlivé obě tváře, neproudí jimi jakoby vzduch, nejsou provzdušněné. ..Je to zvláštní a není mi vůbec celá ta léta dobře.Bojuji s tím den co den.Je to jako když žiji v nějakém obalu oddělená od okolního světa a ne a ne a nemohu se vrátit zpátky.
Myslíte si, že by se mohlo jednat o RS? Na jaké vyšetření byste mě poslala? Na magnetické rezonanci by se to zjistilo? 
Za Vaši případnou odpověď Vám děkuji.
 E. Č.


Odpověď:
Obtíže, které popisujete, mohou být způsobeny širokou škálou příčin, ale nemyslela bych na RS v první řadě. V rámci širšího vyšetření u obvodního lékaře (včetně štítné žlázy apod.) by bylo vhodné i odeslání k obvodnímu neurologovi k základnímu neurologickému vyšetření. Podle toho by se pak neurolog rozhodl k případným dalším vyšetřením.

Dotaz:
Dobrý den,
RS mám od r. 1989 - v té době mi bylo 27 let,byla jsem po porodu a choroba probíhala v atakách a vždy po přeléčení Solumedrolem se to srovnalo. Potom jsem byla mezi prvními, kdo si začal aplikovat Betaferon. Bohužel vloni na podzim jsem začala mít přibližně po každé druhé až třetí injekci potíže ( zimnice, horečka) a druhý den jsem byla prakticky neschopná pohybu. Po poradě v RS centru, byla léčba betaferonem přerušena a v součastné době chodím jednou za měíc na infůze Solumedrolu a Endoxanu (tzv. "Harvardský systém". K tomu se právě vztahuje můj dotaz - zatímco ještě před čtvrt rokem jsem dokázala ujít 100-300m (s jednou holí), tak dneska chodím s holí pomalu i po bytě a navíc se mi začíná horšit i dosud "dobrá" noha. Musím se přiznat, že mě to docela děsí a uvažuji, zda bylo moudré vzdát se Betaferonu.Myslíte, že by mělo smysl poprosit o návrat k interferonům? Nebo mi už fakt nezbývá nic jiného než jíst antidepresiva a doufat v zázrak?! Mimochodem - pomohla by mi transplantace kmenových buněk?
  Předem děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů
  V. Č.


Odpověď:
Podle popisu z mailu to nelze přesně odhadnout, ale nelze vyloučit, že došlo k přechodu Vaší RS do fáze sekundární progrese - tedy bez jasných atak spíše s pozvolným zhoršováním. Tam mají interferony jen malý efekt a evidentně asi ani Betaferon nefungoval tak dobře, aby posun k této fázi RS zabránil. Proto bych se k němu asi nevracela. Všechny postupy - hlavně cytostatické - by se měly zkoušet zhruba 6 měsíců. Pokud fungují a stabilizují (chůze se dále nezhoršuje), pak se v nich pokračuje, jinak je po 6i měsících při dalším zhoršení na místě změna léčby. Pokud se dosah chůze snižuje i přes léčbu cyklofosfamidem (Endoxan) déle než půl roku, měla byste na kontrole v RS centru zhoršení lékaři nahlásit, a ten individuálně vymyslí nějakou jinou léčbu. Nebudou to ale pravděpodobně interferony, spíše silnější cytostatikum event. imunoglobuliny - ne všechno se hodí pro každého, uvádím jen příklady, ale možností léčby k vyzkoušení je jistě ještě několik. Transplantace kmenových buněk je určena pro pacienty s délkou choroby do 5 let a ještě s přítomnými atakami - jedině tam má tento jinak velmi náročný a rizikový zákrok určitý smysl.

Dotaz:
Dobrý den, prosím o pomoc.
Je mi 42 let. Od loňského dubna mám závratě, jako kdybych chodila po nafukovací matraci - nejistota, nestabilita. Pocity na omdlení, chvílemi nevím, kde jsem a co se se mnou děje. Vidím rozmazaně - trvá to asi 20 minut.
Dále mívám brnění v rukou (mravenčení), mám ruce jako dřevěné, často mi padají předměty z ruk. Hůře píšu, po třech větách píšu nečitelně. Jsem často unavená, bolí mě hlava v zátylku.
Mé vyšetření: RTG-C páteře - ploténka C54 je snížená na polovinu se subchondrální skleorozou, foramina C5 jsou zúžena o 2 mm.
Dále vyšetření EEG - několikrát F-T-C, výskyt aktivované alfa, akt až sestup ostré vlny.
CT-mozku normální nález.
Vše se denně opakuje. V noci mě vzbudí brnění rukou i 3x. Prosím, je to všechno jen od páteře? Děkuji.
J. 


Odpověď:
Píšete svůj dotaz na stránky týkající se roztroušené sklerózy - obtíže u této choroby většinou nemívají takový kolísavý charakter, nepatří k nim ani bolesti hlavy a pocity na omdlení. Z mailu bych si netroufla přisoudit všechno jen páteři, příčin Vašich obtíží může být celá řada. Pokud by byla na vině páteř, pomůže Vám intenzivní rehabilitace, pokud efekt nebude, bude jistě Váš neurolog vyšetřovat dále. 


Dotaz:
Dobrý den,
Jsem relativně nový pacient z Brna. Prodělal jsem vyšetření CT a MR a lumbální punkci. Podle těchto vyšetření odpovídá moje diagnoza Roztroušené skleróze. Jsem nyní u paní doktorky Benešové neurologická klinika Brno Bohunice. Celkem dost jsem studoval dostupnou literaturu, včetně pojednání od doc. Štourače - Symptomatická léčba při roztroušené skleróze. Paní doktorka mě řekla ,nevystavovat tělo zvýšené psychofyzické zátěži a brát vitamín B. První ataka nastala pravděpodobně v prosinci 2007, ale nevěnoval jsem jí žádnou velkou pozornost. Další proběhla v únoru 2008 a od té doby mám problém se zrakem a ještě se mi zhoršila citlivost pravé ruky, chodím zatím díkybohu normálně. Od dnešní návštěvy u paní doktorky jsem očekával, že mě předepíše nějaké léky, ale ona mě oznámila, že teprve až se odehraje druhá sledovaná ataka, tak bude moci potvrdit , že se jedná o roztroušenou sklerózu. Prosím Vás co mám dělat?Nastudoval jsem si velké množství odborného materiálu o této nemoci imunitního systému. Já nechci čekat na další ataku všechny příznaky co mám odpovídají této nemoci.Mám problémy i s nočním buzením kvůli močení.Já nechci aby mě bílé krvinky vyžíraly po tuto neléčenou dobu myelin a nervových vláken. Berou se nějaké léky po zjištění této nemoci nebo všichni doktoři předepisují na RZ vitamín B.Prosím vás můžete mš poradit jak mám postupovat? Začínám s toho být nervozní a naštvaný.Od února do teď jsem se od lékařů dozvěděl jen to, že mám brát vitamín B...Prosím o radu a o pomoc.
 Děkuji,
 K. B.

 
Odpověď:
V ČR jsou dána kritéria k zařazení na léčbu léky první volby u RS (interferon beta, glatiramer acetát) takto: musí být 2 dokumentované ataky (lékař viděl, zjistil a léčil) za poslední rok nebo 3 za poslední 2 roky. To je asi důvod, proč se "nepočítaly" obtíže v prosinci. Na druhou stranu máme škálu léků tabletkových i nové léky v rámci klinických studií, které pacientům nesplňujícím tato kritéria můžeme většinou nabídnout. Pochopitelně nemám Vaši celou dokumentaci a nemůžu proto přímo říci, že byste byl na některý z těchto léků vhodný kandidát, ale rozhodně naštěstí nemáme už řadu let k dispozici jen vitaminy B... Nevím, jestli jste obsah svého mailu diskutoval i s ošetřující lékařkou, tak byste se možná dozvěděl, proč konkrétně ve Vašem případě žádné další léčebné možnosti zatím nenavrhla. Pokud však máte dojem, že tato diskuse již proběhla, je možno se objednat k superkonziliárnímu vyšetření se všemi zprávami a snímky z magnetické rezonance (na CD nebo na papíře, popis nestačí) do jiného RS centra včetně našeho. 
P.S. Přiměřená fyzická zátěž rozhodně nevadí, naopak je výhodou. 

 
Dotaz:
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda u mého 15-ti letého syna se už mohou projevit příznaky RS.Začátkem května mi řekl,že asi minutu neviděl na pravé oko,ale mohlo to být i méně a pak to přešlo.Asi za týden mi řekl,že má nějaké špatné vidění na oku něco jak mlhu,že se to nedá popsat a pak to zase přešlo.Od té doby mi to nedá spát,protože v rodině už RS máme ato hnrd 2x.Měl jí můj strýc,který ji dostal na vojně a zemřel v 68 letech.Teď ji má sestra,která onemocněla po 20.roku a nyní má 42 let a je plně invalidní.Její první příznaky byly také s očima - mlhavé vidění.Se synem chodím od dětství na neurologii protože míval silné bolesti hlavy.Tam mu zjistili nedozrálé EEG.Přestože sportuje bývá často hrozně unavený.K očnímu lékaři nechce jít,říká že to nic není.Prosím poraďte co mám dělat jaké vyšetření máme podstoupit,kde začít. Jaká je pravděpodobnost,že nemoc nedostane.Vím jaká ta nemoc je ,ví to i můj syn.Podle mého je to nejhorší nemoc kterou může člověk dostat,žiji vedle ní od dětstvía mám z ní strach Děkuji za odpověď


Odpověď:
Přesnou pravděpodobnost vzniku RS spočítat neumíme, ikdyž je trochu vyšší v rodinách, kde se již RS vyskytla. Takto krátká porucha zraku ale neodpovídá příznakům poruchy zraku typických pro RS, spíše by mohla být spojitost s migrénou nebo - a to je závažnější - s cévním nedokrvením. Pokud se taková porucha zraku objevila už 2x, viděla bych oční a neurologické vyšetření určitě na místě. Nikoliv ve vztahu k RS ale pro nutnost vyloučení cévních onemocnění.


Dotaz:
Dobrý den.Mam dotaz .Byl mi přiznan plný ival.důchod.Mam napsanou diagnozu G69.Ale nevim co to je,a co to obnáší.Mam za sebou rezonance,cetečka,punkce,genetické testy a různá jiná vyšetření. Všechno je čistý.Bylo mě řečeno že mam něco jako R.S.že je těch nemocí 27 a oni jich znají5 a já mám tu šestou.Brní mně tváře,rovnováha je špatná,s řečí je to taky špantný,vysoký tak horší vidění a v hlavě jak kdybych měl vodu a ona se přelejvala zestrany na stranu.Beru léky na tlak,aCipralex.Jinak nic,že to nemá význam.Tak bych rád věděl víc,jestli to jde.Je ni46roků a rád bych se popravdě dozvěděl něco víc o scé nemoci.Předem děkuji.


Odpověď:
Bohužel jste nenapsal, jaká diagnóza slovně Vám byla stanovena (v čísle G69 asi vypadla nějaká číslice, protože G69 neexistuje). Podle popisu lze odhadnout, že se asi pomýšlí na některé z mnoha neurodegenerativních onemocnění (např. spinocerebelární ataxie). Jedná se většinou o geneticky podmíněné choroby (pouze u některých těchto chorob jsme schopni genetickou chybu v krvi stanovit), jejichž přesná příčina není známa. Dochází k postupnému poškozování nervových vláken určitých oblastech mozku a míchy, ale bez nějakého zánětu - proto bývá většina vyšetření v pořádku, a proto také nemáme prakticky žádné léky, protože ztracené nervy nahradit neumíme a zabránit jejich ztrátě také ne. Zásadní léčebný přístup je každodenní a cílená rehabilitace, Cipralex je sice lék na deprese, ale jako jeden z mála léků má popsán i určitý vliv ochranný na nervové buňky, takže je dobře, že jej užíváte. Další vývoj těchto chorob neumíme přesně odhadnout a je velmi individuální. Berte ovšem celou mou odpověď jako informativní k neurodegenerativním onemocněním v neurologii obecně nikoliv konkrétně pro Váš případ, u kterého nevím přesněji vůbec nic. Konkrétní informace ve Vašem případě i předepsání rehabilitace musíte chtít po neurologovi, který Vás vyšetřoval a má všechna vyšetření k dispozici.


Dotaz:
Dobrý den, 
prosila bych zda by jste mi nemohli napsat něco o RS - Devicově chorobě (dg.360). Moje matka byla postižena cca před 1,5 rokem. Testy na RS nejsou opakovaně prokázany jako pozitivní...Včera jí ošetřující lékař napsal do protokolu - pravděpodobně dg.Devicova, neuromyelitis optica. Jak prosím průběh probíhá? Dá se léčit, nebo alespoň stabilizovat? Matka před rokem přestala chodit, to se podařilo částečně obnovit na fr.hole. Nyní opět bez chůze s novým ložiskem zánětu v míše v krční páteři. LP opět bez přesných výsledků. 
Děkuji Vám velice. 
J. L.


Odpověď:
Neuromyelitis optica (Devic) - NMO - je zánětlivé postižení myelinových obalů a nervových vláken očních nervů a míchy, patří tedy do stejné skupiny jako RS, ale má trochu jiný průběh i léčbu. Více se vyskytuje v Asii, ale ani v Evropě není vzácností (spíše je vždy označeno jako RS, která je u nás mnohem častější). Kromě postižení míchy na magnetické rezonanci, lze již dnes diagnózu NMO potvrdit také vyšetřením speciálních protilátek z krve (proti aquaporinu 4) - cca za 3000Kč v Oxfordu. Léčba je částečně stejná jako u RS (kortikoidy, imunoglobuliny, cyklofosfamid, tabletková imunosupresiva), jen při akutním zhoršení se častěji využívá "čištění krve od protilátek" = plazmaferéza. Interferon beta u NMO nemá efekt, u agresivního průběhu se v zahraničí podává biologická léčba rituximab (dosud byla takto v ČR léčena pouze 1 pacientka, protože je preparát drahý a není u nás pro NMO registrován). Prognóza stejně jako u RS není předpověditelná, průběh může být mírný, ale může bohužel dojít i přes léčbu také k trvalému postižení hybnosti končetin i zraku. Z hlediska již vzniklého postižení je důležitá každodenní rehabilitace.



Dotaz:
Dobrý den,
 již dva měsíce chodím po doktorech a jelikož hledám stále na netu,tak mám opravdu velký strach,proto vám píši a prosím o radu.
Jelikož mám alergii na trávu,navštívila jsem před třemi měsíci oční ,ta mi našla bledé papily,byla jsem u ní poprvé,odeslala mě na krev a na neurologii,kde bylo vše v pořádku,pak mi udělala perimetr ,také v normě,a na další kontrole opět bledší papily,tlak nitrooční v pořádku i krevní
Sama jsem se vyděsila na internetu,je mi dvacet devět a když jsem si zadala bledé papily,vyjela mi nemoc roztroušená skleroza.
Také trpím v poslední době na opakované záněty a mykozu.
A ještě ke všemu mě asi dva měsíce bolí lýtko,doktor,ortoped mi řekl zánět achilovky.Proto se vás ptám,jestli se mám pídit po dalším vyšetření,nebo se nemusím ničeho obávat.Nejím nespím,jen přemýlím:-) krásný den H.


Odpověď:
Je pravda, že žádné přesné doporučení dalšího vyšetřování pro takový případ neexistuje. Myslím, že hodnocení "nabledlá nebo bledší papila" je do značné míry subjektivní hodnocení očního lékaře, a ne vždy musí nutně znamenat skutečnou patologii očního nervu. Pokud jste nikdy neměla jasné neurologické problémy, které by Vás vedly k neurologovi, a neurologický nález je normální, doporučovala bych sledování vývoje na očním eventuálně i vyšetření druhým očním lékařem (zda to vidí stejně) a vyšetření zrakových evokovaných potenciálů a optické koherenční tomografie (OCT), které řeknou více o vlastním očním nervu (první vyšetření se dělá na neurologii, druhé na očním). K dalším vyšetřením stran RS (magnetická rezonance mozku, mozkomíšní mok) bych přistupovala až při patologickém nálezu na očním nervu při těchto vyšetřeních.

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu.
Dceři Šárce 21 let byla diagnostikována RS v březnu 08. Ataka postihla dolní končetiny - brnění nohou až do výše boků a obtížnější hybnost. Doslala v ÚVN kapačky kortikoidů. Předána do RS centra Motol, kde byla zařazena do studie s Interferony, takže nevíme, zda je léčena či má placebo.
Bohužel dcera je velmi nesdílná a nechce se o nemoci bavit. Ale vím, že brnění u jedné z končetin v oblasti stehna přetrvává (tedy více než 2 měsíce po kapačkách). Lékařka v Motole jí údajně sdělila, že nemůsí cvičit, stačí normální denní režim. Já bych chtěla vědět, zda v této fázi má smysl končetiny procvičovat, rehabilitovat a tím zlepšit stav - odstranit to brnění.
S nemocí nemáme zkušenosti, budu Vám vděčna za odpověď.
Děkuji L. M.


Odpověď:
Brnění může po atace dlouhodobě přetrvávat, hlavní je, aby se nezhoršovalo nebo se nepřidaly nějaké další příznaky - pak by dcera měla kontaktovat lékaře svého RS centra. Přiměřené cvičení je určitě s výhodou na celkovou kondici každého člověka tím více u našich pacientů, ikdyž nezabrání brnění. K získání podrobných informací o životosprávě a vůbec celé RS si lze načíst v knize "Je roztroušená skleróza Váš problém?" od doc. Havrdové, kterou si můžete objednat i přes Rosku.

Dotaz:
Dobrý den pani doktorko,
nasla jsem na Vas kontakt na strankach Unie Roska a protoze mi RS diagnostikovali teprve pred 14 dny, tak jsem z toho stale zmatena a dost vystresovana, takze se radeji ptam, abych neco nezanedbala. Prvni atakou byl zanet ocniho nervu, dostala jsem 3 davky Solumedrolu a ted stale jeste beru po 32mg Medrolu, ale i tak me od vcera z niceho nic boli pod pravym kolenem, takovy pocit napeti, stazeni svalu po skoro cele delce nohy zespodu a dnes se k tomu jeste pridala i tyze nohy zeshora. Muze byt toto dalsi ataka? Je mozne mit ataky tak casto a navic i v dobe kdy clovek stale bere Medrol? 
Predem moc dekuji za odpoved.
  S pozdravem M. S.

Odpověd:
Další obtíže, které vznikají do 30 dnů od první ataky považujeme za pokračování oné ataky, nikoliv za ataku novou. Nicméně pokud jsou tyto příznaky trvalé (ne jen občas) alespoň 24 hodin, určitě kontaktujte hned lékaře, který Vám dal Solumedrol a Medrol. Pokud totiž ataka pokračuje, většinou ještě přidáváme buď další SoluMedrol nebo i silnější cytostatikum. 



Dotaz
Dobry den,
chtela bych se zeptat jak se s RS chovat k alkoholu. Zda skodi jakykoliv alkohol, nebo zda je napriklad vino a pivo v urcite mire pripustne (nebo dokonce zadouci)? Jak je to s tzv. „tvrdym“ alkoholem?
Dekuji za odpoved, J. Š.


Odpověd:
Alkohol pouze ve velmi rozumné míře (pozor na jaterní testy - řada léků na RS jim škodí sama o sobě) - když už tak nejlépe 1-2 dcl červeného vína denně, to je dobré i jako prevence cévních chorob a neškodí, taktéž 1 pivo větší problém neudělá, tvrdý alkohol rozhodně nedoporučujeme. Daleko horší ve vztahu k RS je oproti alkoholu ovšem kouření.  

 

 

Zdravotní poradnu zajišťuje  

MUDr. Eva Krasulová, PhD
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd
Univerzita Karlova v Praze

1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Kateřinská 30, 128 00 Praha 2

Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

 

 

 
visegradfun.jpg
zivot_nejen_na_kolech.jpg
benefin_koncert_beatles.jpg
hasiia2a.jpg
pil2.jpg
banner_336x280.jpg
poradna.jpg
casopis_roska_02_-_03_2013.jpg
baner.jpg
aktivn_ivot.jpg
logo.png
acai berry prices non persciption betnovate ventolin inhaler how to use what does ginseng look like lov cost diamox cabana drugs fda pra que serve o remedio sertralina provera overnight pharmacy elimite pharmacy online over the counter avalide how to take lisinopril drug how soon can i get pregnant after cytotec albendazole buy online suprax generic wikipedia drugs clozaril price india side effects of celadrin cream yasmin no prescription next day delivery cefadroxil pills nexium without a prescription from australia i took accutane and my acne came back elavil tablets uk quickest diovan where citalopram mgb atorvastatin vs simvastatin nhs plavix discount vouchers alli diet pills next day delivery what is toradol potenzmittel cialis billig kaufen where to buy liverpool fc tickets buy ceftin 200 online sale of viagra bupropion shop net order rogaine 5 online uk cheap lipitor 10mg generic buy voltaren online uk januvia metformin and glipizide where can i buy doxycycline in uk buy lorazepam no prescription uk generic avodart mail order risperdal how is nexium different from prilosec benadryl australia pharmacy diovan hct had us sales costco pharmacy floxin price bactrim ds 800 mg zovirax generic equivalent florinef cause weight gain buy olanzapine in singapore where to alligator hunting in ga brand levitra online legally cialis professional uk no prescription speman pill shop discount code tretinoin pills buy terramycin canadian pharmacy buy zovirax cream genital herpes cost of clonidine patch what is eldepryl what class is ezetimibe anacin tablets us online famvir famciclovir tablets aricept prescription getting aristocort in australia best natural fertility drugs buy ranitidine online from usa hyzaar reviews lowest price flagyl er best pharmacy technician online training cialis super active bonus pills online pharmacy lamictal over the counter sleep aids without benadryl safe place order entocort bupropion sr discount card abilify buy online us target pharmacy list generic drugs buy prograf from canada order viagra from canada fda approved pharmacy flomax online price motrin pm recommended dosage list of tesco stores selling accutane canadian pharmacy pariet atorlip-20 for sale uk best cialis super active prices overnight his master;s voice better than cialis viagra generic rocaltrol us lanoxin order online doxycycl hyc cap 100mg medicine etodolac comprare zovirax ointment sale is there an over the counter pill that works like viagra amantadina clorfenamina y paracetamol pediatrico best site get digoxin celebrex medication interactions how to import live mail to outlook 2007 eutirox 75 para que sirve can you get caverta cheap pharmaceutical stocks buy buy celebrex astrailia finpecia cheapest place to get finasteride lanoxin shortage 2012 flomax alternatives generic illegal online drug sales actos dosering nizagara canada no prescription allegra 180 mg twice a day uroxatral sale toprol xl cost without insurance cheap doxycycline uk buy brand penegra desyrel tablets for sale viagra tablet in sri lanka rhinocort nasal spray generic eldepryl dosage too high best place to buy viagra professional without a prescription canadian online pharmacy for calan tamoxifen online pharmacies with out prescription red viagra tablets cheap buspar como comprar lexapro how to use pulmicort zoloft generic dosage acheter nolvadex buy glucotrol xl with e check where can i buy viagra in malaysia content insurance for renters citalopram price without insurance fertomid usa sale efek samping salep elocon order doxcycline 100mg suprax online pay paypal generic aygestin buy canada pletal prices at costco viagra maximum dose 150 codeine syrup high effects co levofloxacin alcohol colospa drug oversea paxil side effects weight gain purchase paroxetine mg plendil lowest price brand name minocycline online cheap elimite usa lortab 10 500 risks of clomid during pregnancy co ciprofloxacin wikipedia prazosin tablet sale phenergan children side effects seroquel brand order how to take care of an amaryllis flower brand viagra usa no prescription nifedipine and grapefruit juice through compromise lok adalat diovan sales youtube ou acheter du ginseng rouge buying alesse using paypal cialis super active over the counter over counter epivir-hbv prescription xenical weight loss styplon uk next day delivery how to by lamisil online best site to buy prinivil generic clozaril uk pulmicort maximum dosage prandin visa buy bystolic boots ventolin hfa body build Purchase arimidex 1 mg best generic flonase sites elimite prescription how much does generic singulair cost at walmart cheap alli no prescription fast evecare delivery furosemide shop net cardizem for sale usa where can i get norvasc can order shuddha guggulu canada buying leukeran from canada no prescription emsam 40 mg dose buy over the counter finax online generic drug for dilantin claritin reviews for men trental tablets dogs where are parietal cells where nitroglycerin buy kamagra oral jelly 5 cost of tegretol xr rxlist gabapentin kytril tablets dose genuine capoten buy tinidazole online thru paypals all types singulair pills candian drugs sales beconase aq cipla where can i purchase blopress singulair interaction with other drugs printable zyrtec coupons 2011 minoxidil foam 5 para que sirve la sertralina de 50 aspirin generic trademark how to take flomax relief valacyclovir 5 mg patients can you pharmacy online buy lotrisone without ortho tri-cyclen canada overnight delivery cheapest online viagra from the uk beretta xl uk viagra buy artane no prescription fast delivery comprar dipyridamole pela internet rocaltrol usa cvs prices indian pharmacy trental best place to buy cephalexin without a prescription list of different brands of birth control pills cialis daily use drugs spironolactone vs accutane for acne lowest price diflucan cephalexin 250 mg price phenergan overnight birth control pills evecare alli coupon printable 2010 how much will liv 52 cost can i get levitra on the nhs prednisone drug in fr pharmacy where to buy fincar in canada safely nolvadex tamoxifen citrate tablets cheapest erythromycin paypal norco pills for sale shatavari tablets online ultra low dose accutane skin cialis for sale online can i buy diflucan over the counter diltiazem generic drug canada family pharmacy viagra pfizer brands precio de redustat where to get diflucan rx emsam prices usa order januvia purchase antabuse 250 mg canada order viagra super active buy allopurinol mexican pharmacies requip 100mg cheep serophene success stories prednisone dose pack 5mg directions cheapest drug decadron mercaptopurine side effects children alli paypal cheap cipro uk micardis online price buy aspirin from canada kamagra gold not generic us online pharmacy no prescription zovirax buy tadacip in canada zoloft side effects in men discount code for female viagra is 100mg of wellbutrin enough to treat depression how long to use ciprodex ear drops misoprostol online cheap cefixime on line purchase is there a generic for diovan 160 mg measurement of the active ingredient in aspirin pills cialis jelly now flagyl antibiotic uti bactrim over the counter drugs spironolactone tablets in india alli` acquisto on line what does allegra d 24 hour look like canadian pharmacy 24 hr female viagra without prespri erythromycin reviews makeupalley vasodilan without prescription i pill liv 52 website original robaxin online generic atarax 10mg lipitor discount card program purchase fincar online cost of januvia in india where to buy differin in canada safely what does anafranil feel like aciclovir dosis pediatrica jarabe buying alli diet pills cheap amoxil us zantac dose for 15 lb baby cost of calcium carbonate without insurance atorlip-20 max dose generic 36 hour cialis does walgreens sell otc inhalers omeprazole otc cvs order lioresal online arimidex vs tamoxifen bodybuilding how to take prinivil mg celexa dose for ocd legal to buy levitra super active glycomet for men in usa what is baby aspirin used for in pregnancy brand name reglan online glucophage bonus pills hydroxyzine anxiety side effects do i need a prescription for januvia amaryl rx list how much is dutas tablets reviews on duetact sildenafil citrate generic canada how to get norvasc in australia hoodia gordonii onde comprar no rio de janeiro antabuse phone orders india pharmacy cymbalta buy sarafem perth australia can i get pregnant while taking paxil vipps certified canadian pharmacy buy orlistat from india generic stromectol for sale on line top 10 online periactin sites purchase effexor xr cheap drugstore usa cheap deltasone blue oval pill v15 av where to buy voltaren gel 1 reviews on minocin voveran plus tablets use acai coupon online buy paroxetine mg trazodone for sleep and anxiety cheapest combivent inhaler why is there a shortage of furosemide buying genuine viagra online cafergot availability anxiety medication list uk buy diovan online from canada what does snorting lexapro do norvasc prescription effects mirapex next day buspar with paypal payment canadian family physician journal order silagra online no presctiption cialis dosage 30 mg is valtrex legal in uk carte xbox live pas cher digoxin reviews and dosage non prescription luvox pharmacy entocort ec generic name side effects of lanoxin canada order medrol stop smoking champix forum azithromycin azax 500 dosage is zetia generic yet suppliers of epivir-hbv in us top 10 online hoodia sites purchase minocin cheap beat way to order female viagra free or low cost xenical cialis soft shelf life premarin buy uk antivert generic brand elavil drug schedule buy tretinoin 0 025 discount abilify available generic form benzac canadian pharmacy genuine pfizer viagra uk valtrex dosage for oral herpes outbreak where to buy benfotiamine in canada safely finasteride cheap uk nizagara ordering online pharmacy benadryl 12.5 mg tablet generic cabgolin us two enantiomers of thalidomide aldactone side effects weight loss euro cipro wiki buy online australia diflucan no rx etodolac over counter buy evista fast shipping generic form of levaquin bentyl to buy in australia speman tablets 60 metformin pcos nausea best online pharmacy generic methotrexate orlistat 50mg tablets generic allopurinol better than female viagra best prescription pills to get high what does sinemet treat rhinocort without script buy cheap accutane online pills premarin dosage menopause las pastillas redustat funciona how much seroquel causes weight gain plendil 10 mg acheter amoxil en ligne lisinopril combination hydrochlorothiazide india wellbutrin sr price levaquin alcohol side effects viagra sublingual free shipping ordering prescription drugs online from mexico free or low cost amaryl can you buy drugs generic singulair cialis professional usa no prescription viagra para mujeres en chile discount atorlip-20 cost of alligator tags for hunting genuine tadalis sx 100mg cheap yagara 100 mg viagra pfizer over the counter drugs for ed watermelon acts like viagra hay pastillas para abortar antes del mes baytril 10 noah good reviews on effexor xr benicar order in the us doxycycline discount voucher hytrin pill shop discount code prevacid dosage for dogs seroquel discount where to allopurinol order free shipping grifulvin v how to buy buy lithium 40 buy innopran online no prescription usa diclofenac potassium dosage singulair generic in canada dissolving cialis under the tongue suppliers of aleve in us elavil wiki is claritin an over the counter medication star pharmacy nogales mexico elimite brands india inderal tablets 40mg side effects health canada diabecon order adalat overnight coreg discount voucher topamax from europe buying furosemide in manchester zoloft generic manufacturers purchase cheap generic bactrim minocin how to buy side effects of furosemide 40 mg subject:"canadian pharmacy: viagra + cialis !!" ordering colchicine india can i buy cialis over the counter in germany topamax prescription over counter lasuna pharmacy prices list how to get rid of a rash from bactrim? aristocort tablets price lloyds pharmacy tens machine digital pain reliever instructions zaditor mg tablet clomid and arimidex pct plendil online ordering suhagra price 100 mg allegra which works best viagra cialis or levitra is there an over the counter medicine like nexium himcolin suppositories buy cost of abilify without insurance best antibiotic for gonorrhea and chlamydia albenza online shipping cialis pills online canada malegra dxt india cheap minomycin uk best ephedra based diet pills buy keftab from india cialis new zealand dostinex fda approved to buy without prescription cheapest price januvia pariet spain brahmi 100mg tablet erythromycin on line uk quibron-t over the counter best generic buspar sites methotrexate shortage december 2012 strattera diet pills most reliable place to buy effexor xr online celexa dosage for depression buy rumalaya online amazon xenical equivalentes most reliable place to buy adalat online Purchase bactrim 800 mg atarax pill canadian viagra para mujeres venta colombia buy online entocort generic overnight online flomax buy flomax ventolin evohaler 100 micrograms salbutamol sulphate voltaren gel italiano disgrasil 120 mg orlistat buy sinemet from india xenical orlistat 120 mg capsules ortho tri cyclen uk companies only canadian online pharmacy for revatio levothyroxine synthroid dosage where to buy silagra in canada safely promethazine syrup ingredients zovirax next day delivery metformin 500mg tablets dosage discount shuddha guggulu of canada early signs of pregnancy while on clomid asthma medication advair diskus copd se puede comprar viagra sin receta en farmacias espan~a buy flomax online with no prescription hydrochlorothiazide 12.5 mg tablet phenamax limited india order generic liv 52 mylan-metformin 500mg tab ceftin drug oversea tetracycline limited india buy silagra fast shipping metformin 500mg tab sandoz side effects where viagra uk western drug retin-a 0,05 order glucotrol xl canada buy aldactone pfizer roxar 150 roxithromycin tablets side effects cefixime shipping overseas desyrel to buy in england malegra dxt with paypal payment lamisil without a script buying ranitidine alli weight pills coupons mail order zyvox comprar parlodel original trazodone discount code is it safe to buy viagra online post cycle therapy promethazine phenergan dose paediatric purchase colchicine in uk diovan safe dose range order protonix will 10mg of citalopram cause weight gain what drug category is zaditor how long does it take for doxycycline to work for acne long term side effects of accutane valtrex dose for recurrent genital herpes is mexitil available on line in canada antibiotic ear drops over the counter uk cialis super active by mail