Hlavní informace

Na vaše dotazy odpovídá lékař 17

Dotaz

Dobrý večer, pani doktorka, v minulosti som sa nechávala pravidelne zaočkovať proti chrípke.

Všeobecná ošetrujúca lekárka mi však neodporučila túto injekciu vzhľadom k môjmu základnému ochoreniu (skleróza multiplex).

Mám, či sa nemám dať zaočkovať? Ďakujem H.

Odpověď

Jakékoliv očkování kromě tetanu skutečně pro možnost zhoršení RS nedoporučujeme. Spíše bych viděla na místě otužování, dostatek vitaminů, při vysokém výskytu virových infekcí v minulé sezoně preventivně podávání Viregytu K v zimním období.


Na vaše dotazy odpovídá lékař 16

Dotaz

Dobrý den!

Je mi 32 let a s RS se léčím 10 let. Nyní užívám ob den betaferon a 4 mg medrolu denně. Chtěla bych otěhotnět, a proto bych se chtěla zeptat, zda je to možné při užívání těchto léků nebo zda je třeba nějaký z nich vysadit. Děkuji za odpověď L.

Odpověď

Stran otěhotnění se především domluvte na naplánování vzhledem k Vaší RS s ošetřujícím neurologem. Optimálně by mělo početí přijít do stabilizované fáze choroby klinicky i dle rezonance. V takovém případě pak medrol ani betaferon otěhotnění nebrání. Obojí (nebo 100 % alespoň betaferon) se vysazuje až v případě zjištění, že jste otěhotněla. Ale i o tomto byste měla se svým neurologem hovořit.


Na vaše dotazy odpovídá lékař 15

Dotaz

Dobrý den, dovoluji si se na Vás obrátit ohledně vhodné antikoncepce při RS. RS mám diagnostikovanou necelý rok, je mi 20 let a jsem nerodička. Doposud (4 roky) používám hormonální antikoncepci Lindynette 20, ráda bych však s jejím užíváním přestala a nechala si zavést nehormonální nitroděložní tělísko Gynefix (které je vhodné i pro nerodičky). Chtěla bych se zeptat, zda je nitroděložní tělísko pro pacientky s RS nějak nebezpečné, nevýhodné? Byla mi totiž zjištěna mutace genu, který ovlivňuje srážlivost krve, údajně není při této mutaci nijak vysoké riziko embolie, trombofilie, ale i tak mě to znepokojuje, a proto bych s užíváním HAK ráda přestala. Je vhodné nahradit HAK tělískem, nebo u ní raději zůstat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Stran RS je především na místě plánované těhotenství, tedy obecně je antikoncepce s výhodou. Na prvním místě se kloníme k hormonální tabletkové antikoncepci, zejména, pokud je nějak nepravidelný cyklus. Pokud je ovšem tento způsob antikoncepce nevhodný pro vyšší riziko žilních trombóz apod., není co řešit, a je voleno nitroděložní tělísko. Ani u něj není prokázán jakýkoliv škodlivý vliv na RS.


Jak žít společně s copaxonem?

Když jsem se zamýšlela nad tím, jak poradit vám – našim pacientům, jak dlouhodobě žít s copaxonem, říkala jsem si, že se pokusím jen shrnout zkušenosti z každodenní praxe.


Na vaše dotazy odpovídá lékař 14

Dotaz

Dobry den,

chci se zeptat, zda může být pro ženy s RS problematické používání hormonální antikoncepce. Jestli ano, jaká rizika jsou s ní spojena? Jestli ne, je nějaký typ (případně konkrétní přípravek) vhodnější než jiný?

Děkuji za radu.

Odpověď

Hormonální antikoncepce je u RS naopak s výhodou = vyvarování se neplánovaného těhotenství, úprava hormonálních hladin. Volba preparátu je plně na gynekologovi, není žádný „výhodnější“ typ vůči RS.


Doporučení pro plánovaný chirurgický zákrok u pacienta s RS

1. plánovaný zákrok provádět mimo akutní zhoršení RS, mimo infekci

2. anesteziologa prosíme o co nejšetrnější vedení narkózy, pokud lze, tak doporučujeme volit anestezii lokální/svodnou

3. dlouhodobou léčbu RS (injekční léky, imunosupresi) nevysazovat

4. pokud je pacient dlouhodobě léčen kortikoidy (Prednison, Medrol) taktéž nevysazovat. Naopak den před, v den operace a den po operaci doporučujeme zvýšit dávku kortikoidů (Medrol 32 mg/den resp. Prednison 30 mg/den), poté dávku postupně snižovat o 4 mg (resp. 5 mg) po 3 dnech až na dávku původní

5. zvýšenou dávku kortikoidů vždy doplnit prevencí na žaludek (např. Helicid 20 mg 1-0-1) a zdrojem draslíku (1 banán denně nebo 1 tabletku Kalium chloratum denně)

6. v případě byť malého rizika infektu doporučujeme lépe zákrok provádět za krytí antibiotiky, vždy v případě zákroku v dutině ústní

7. vydat chirurgovi/gynekologovi/stomatologovi kontakt na neurologa pro případné další dotazy

MUDr. Eva Krasulová

Na vaše dotazy odpovídá lékař 11

Dotaz

Dobrý den,

prosím o vyjádření k vedlejším účinkům léku Tysabri (Natalizumab). Dočetla jsem se, že četnost těžké mozkové infekce je 1:10 000 a v jiném článku zase 1:1000. To je ale velmi rozdílná pravděpodobnost. Jak je to prosím doopravdy podle posledních poznatků?

Jaké jsou další negativní účinky?

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem

L. Z.

Odpověď

Výskyt této komplikace (zvané PML) při léčbě natalizumabem je 1:1000.

Z dalších nežádoucích účinků připadá v úvahu alergická reakce (jako na každý lék), vyšší procento infekcí (zatím jsme to ale nezaznamenali).


Na vaše dotazy odpovídá lékař 13

Dotaz

Dobrý den, prosím o radu. Plánujeme s manželem (který má RS a bere avonex) miminko, žijeme v zahraničí a tady je nám doporučeno avonex vynechat, v ČR nám radí s ním pokračovat a léčbu nepřerušovat a my teď nevíme, co bude nejlepší.

Předem děkuji za odpověď, L. A.

Odpověď

Avonex bych nepřerušovala. Běžně na něm otěhotní i naše pacientky – ženy, jej teprve po zjištění těhotenství vysazují.

Riziko zhoršení RS rodiče při vysazení avonexu předpokládáme mnohem větší než riziko vlivu avonexu na plod, které je samo o sobě velmi malé.

Na vaše dotazy odpovídá lékař 10

Dotaz

Dobrý den,

chtěla bych se informovat na problémy s vlasy, které mi způsobil betaferon.

Mám zlámané nehty, odlupuje se mi do krve kůže z loktů a mám přesušenou pleť na obličeji, ale především se mi jedná o ty vlasy, kterých mám od podzimu polovinu. A není to lepší, při každém česání si vyčešu chomáč a mám jich stále méně. Mohu se zeptat, zda se tomu dá účinně bránit? Je možné podstoupit např. injekční léčbu panthenolem, kterou předepíše OL, nebude to kolidovat s účinkem léčby? Je naděje na zlepšení? Trvají tyto účinky po celou dobu léčby betaferonem?

S přáním slunného únorového dne, H. K.         

Odpověď

Betaferon by takové obtíže dělat neměl. Doporučila bych vám určitě návštěvu u kožního lékaře _ např. popis odlupování kůže na loktech by mohl znamenat i lupénku. Kožní lékař vám také předepíše přípravek na vlasy. Sama si můžete nakoupit kys. panthotenovou, kterýkoliv lékař vám může předepsat tablety methionin, žádný z těchto postupů nevadí RS a její léčbě.


Na vaše dotazy odpovídá lékař 12

Dotaz

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda můžu chodit s RS do sauny. Na RS mi přišli letos v březnu, ale první ataku už jsem měla loni na podzim. Píchám si betaferon.
Také jsem se chtěla zeptat, zda můžu chodit na lymfatické masáže. Do doby, než mi zjistili RS, jsem na ně pravidelně chodila.
Děkuji mnohokrát.
L.

Odpověď

Saunu pro horko, které zhoršuje vedení nervem, obecně nedoporučujeme. Lymfatické masáže naopak nevadí vůbec

 


Další informace

Sekce ke stažení

Časopis Roska

Roska c 4 2018

Komiks nejen pro děti

DSC 4148

Nová kniha pro osoby s RS

Nova kniha

Časopis Paprsek 2018

Paprsek

Aktivní Život s RS

aktivni zivot

Časopis NRZP "Mosty"

Mosty

Vydavatelství

Časopis v současnosti bude vydávat Unie Roska v ČR jen v elektronické podobě, proto  již nelze objednat předplatné.

Kromě Časopisu Roska nabízíí Unie Roska mnoho dalších aktuálních publikknihy.jpgací nejen ze své vydavatelské činnosti.

 





Objednat...

Naši partneři

    • aktiv-pisek
    • arigo
    • bariery
    • baxter
    • bayer
    • best
    • biogen-idec
    • car-club
    • ceros
    • cofi
    • dma
    • domov-svateho-josefa
    • easysoftware
    • ereska-aktivne
    • gsk
    • healthcare-institute
    • impuls
    • ketodiet
    • knowhow-club
    • medimat-inko
    • merck
    • meyra2
    • ministerstvo-zdravotnictvi
    • mpsv
    • nadace-sirius2
    • neziskovky-cz
    • nfoz
    • novartis
    • nros
    • nrzp
    • obchodni-komora-svycarsko-cesko3
    • praha
    • preciosa
    • prvni-krok2
    • regiojet
    • repo-reck
    • sanofi
    • selvo
    • teva
    • urad-prace
    • vzp